Friday, March 29, 2013

HATI MANUSIA


Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..entry kali ni saya just nak share..maybe tak penting tuk korang. Tapi as a something important for me as a reminder.

Setiap hamba ALLAH tidak akan terlepas dari melakukan kesilapan kecil mahupun besar. Melalui kesilapan kita belajar sesuatu kan???Teguran dari orang2 sekeliling dapat kita perbaiki diri kita walaupun teguran / kata2 nye cukup membuat hati kita sedih. Tapi think positive untuk pujuk diri sendiri..Tak xpe..:-)..Kita tak mampu utk nilai diri sendiri melainkan orang sekeliling kita yg sedar diri kita camne sama gak konsep kita tgk orang..Kita boleh cakap orang tu salah buat ni, salah buat, orang ni camni, time marah orang tu blablablablbla tapi pada masa yang sama boleh kita cakap tentang diri kita??Betul kawan saya cakap, renung kata2 orang sebelum nak persalahkan orang lain dengan menyoal diri kita sendiri terlebih dahulu..>tetiba terasa ayat skema lak..hakhakhak<...
 
Setiap orang ade cara tersendiri untuk mengenali hati budi orang lain. Maybe dengan cara menguji org berkenaan, maybe dengan cara dia terpaksa jd hipokrit, maybe and maybe..korang lebih tahu kott..heheeee..

Ade kala dia terpaksa jadi degil maybe, tak matang kott and blablabla..sebab ape??pernah korang fikir sebab nye..Pada pendapat saya, setiap orang boleh hadapi kegembiraan pada hari esok tapi adakah setiap orang boleh hadapi pelbagai masalah, pelbagai kemungkinan yang akan berlaku pada hari esok??..setiap orang maybe tdk perlu bersedia untuk kebehagian hari esok tapi adakah untuk dahapi segala kemungkinan kita tidak perlu persiapkan diri kita???bersiap sedia untuk hadapi segala kemungkinan yang -ve lebih baik dari bersiap sedia menghadapi suatu yang positive kerana maybe tidak susah untuk setiap orang hadapi suatu kesenangan..kita jangan hanye fikir pada hari ini tapi ape yang kita buat keputusan adalah untuk selepas ini..>fikir2 kan<..

Ada sesetengah orang untuk dia mengenali hati budi orang lain dengan cara2 camni..>seperti di atas<..Sengaja create problem. Sengaja buat perangai. Dengan cara melaui pengalaman. So dengan camni diorg boleh fikir dan fikir apa yang terbaik untuk diorng..bukan dalam hadapi kesenangan ttp dalam hadapi kesusahan..bukan hanya pada sekarang tapi pada selepas ini. Kita tak akan pernah tahu nasib kita selepas ini melainkan ALLAH Yang Maha Mengetahui..Bagi saya pengalaman akan lebih membantu saya untuk mengenali hati budi orang lain. Sebab dengan pengalaman lah kadang2 akan berlaku perkara yang tidak pernah kita sangka. Maybe lain orang lain caranye. . Adakah tidak matang if berkelakuan sebegini???>korang sendiri boleh nilai dan have own opinion<

Kita jangan sesekali samakan diri kita, sifat kita dengan orang lain or orang lain dengan kita..Apa yang lepas kita jadikan pengajaran untuk kita. Merancang itu lebih baik. :-)
 Tapi saya tidak akan pernah terlalu menaruh harapan / sandarkan diri saya pada suatu yang kita sendiri tidak tahu / tidak pasti dalam masa yang sama saya akan sentiasa persiapkan diri dengan segala kemungkinan. Sebab apa??agar diri kita tdk terlalu kecewa dengan setiap yang kita harapkan. Kdg2 kita berjaya kdg2 kita gagal. Sama gak kita belajar kadang2 kita pass kdg2 kita fail teruk..

Apepun saya sukaaa sngtttt if orang tegur saya..lagi suke if teguran yang agak teruk..sebab melaui itulah kita dpt improve kan diri kite to be more better..in shaa ALLAh..dengan syarat kita mesti think positive..:-)..sy takkan salah kan diorg if tguran itu satu tguran yang menyakitkan ttp renung diri sendiri..Berterima kasih pada ALLAH sebb menghantar hambaNYA dan beri peluang untuk kita perbaiki diri. Btw, thanks a lot yang sudi tegur saya..:-)..Lastly, sy nak  minta maaf to all my friend or sape2 yang kenal saya..Kot2 saya ade terrrrbuat terrrsakit hati or something yang menyebabkan korang terasa maybe..so sorry for everything..;-)..>mood " rase lega..:-)..<

Ttba entry kali ni cam more serius..hahaha..penulisan agak skema..hikhik..mood pg kot..
Ok lah..thanks sahabat..sudi singgah..

Wassalam..
 

Tuesday, March 26, 2013

FADHILAT AL-FATIHAH


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Petang yang sugguh indah..cuaca yang baik. Lambaian pokok2 dek angin sepoi-sepoi bahasa seakan-akan memahami isi hati saya yang bertentangan dengan cuaca yang di terangi matahari..emm..smg semua sahabat saya sentiasa di berkati dan di redhai Allah. In shaa ALLAH. 

Sebelum sy start study, saya nak share something dengan semua sahabat. Maybe entry kali ni more simple but this is my experience.


Bila korang baca je tajuk, cam panjang je huraian nye kan..heheee..saya tak akn hurai panjang just nak share  ape yang sudahh saya amalkan. Lagipun korang semua da tahu fadhilat al-fatihah more detail than me..right??..:-)..


########################################


Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda yang bermaksud : "Membaca Fatihah Al-Quran pahalanya seperti sepertiga Al-Quran"


Nabi Muhammad s.a.w bersabda lagi: " Fatihah itu pembukaan maksud bagi orang-orang mukmin"


Antara fadhilat al-Fatihah:
1. Ikhtiat mengubati penyakit : baca al-fatihah sebyk 40X pd tempat berisi air then air itu di usap kedua2 belah tangan, kedua belah kaki, muka, kepala dan seluruh badan lalu di minum in shaa ALLAH sembuh.


 2. Mengubati sakit disebabkan oleh sengatan kala : Ambil air bersih dan sedikit garam lalu dibacakan al-Fatihah sebyk 7X lalu di beri minm pada orang tersengat kala in shaa ALLAH sembuh.


3. Barangsiapa membaca Fatihah sbyk 20X setiap selesai solat fardu lima waktu maka ALLAH s.w.t luaskan rezekinya, baiki akhlaknya, mudahkan urusannya, hilangkan keperihatinannye dan kesusahannya, anugerahkan apa yang ia angan2kan, dptkan pelbagai berkat dan kemuliaan, jadikan ia berwibawa berpangkat luhur , berpenghidupan baik dan ia pula anak2nya terlindung dari kemudaratan dan kerosakan serta di anugerahkan kebahagiaan dan sebagainnya.
Saya hanya share ni je lebih lanjut korang boleh refer link2 kat bawah..:-)


UMMU    PERKONGSIAN    BERITA TERKINI    SA'IDAH


########################################


Pernah saya dengar ceramah agama. Korang mesti kenal kan Ustazah Siti Nor Bayah kan??..
Dia pesan amalkan Fatihah selepas solat fardu subuh 1X..dan niat untuk sedekah kepada IBU BAPA walaupun mereka masih ada, untuk orang yang kita SAYANG, oang yang kita TIDAK SUKA/BENCI. In shaa ALLAH sekiranya kita amalkan..perasaan benci kita pada orang yang berkenaan dapat berkurangan.

So, after sy dapat tahu sy terus amalkan..da lama da..Alhamdulillah fadhilat nye saya nampak sekarang..perasaan tidak suke tu lama kelamaan akan hilang tanpa kita sedari. Saya perasaan after saya dapat layan dia dengan baik walaupun layanan dia tetap sama seperti dulu terhadap kitorang kawan2..hehe....Dia bukan jahat tapi kadang2 sifat nye buat orang..hmm..camne ea..faham2 sendiri ea..heheee..so, skunk saya boleh layan dia macam sahabat2 saya yang lain..so adil lah bagi dia..so,hati saya pun xderlah ase bersalah lagi..orangnye baik je..bijak pandai..sopan santun..cantik..'alim orangnye..so, skunk saya rase amat lega coz saya dapat kawan dengan dia macam kawan2 biasa..>mean dr segi layanan..seorang sahabat perempuan yang cukup memahami saya..thanks awk..<:-)..saya xder lah layan dia seteruk2 mana..if saya terasa or marah pun..saya just senyap jer..>then ok balik..heheee<..ape2 je dia slalu minta pendapat saya..so rase dihargai sikit..>perasan..hehee<..terima kasih ya ALLAh kerana Engkau telah hilangkan perasaan ini dalam diri ku..

Setiap orang ade kelebihan dan kekurangan tersendiri tak terkecuali saya..semoga sama2 kita amalkan perkara yang baik..jauh kan perkara yang mendatang kan dosa..smg hari ini lebih baik dari semalam dan hari esok lebih baik dari hari ini..in shaa ALLAH..Kita manusia hanya nampak kekurangan keburukan orang tapi diri kita pernah kita fikir???.ya ALLAH jauhi dalam diri kami sifat benci terhadap sesama kami..amin..

 oklah..ni je yang dapat saya share..entry yang tak seberapa ni..btw, thanks sudi singgah..:-)..

Wassalam..terima kasih..

REFERENCE : TANBIHUL


Sunday, March 24, 2013

EGO



Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..semoga hari ini lebih baik dari hari semalam..walaupun pelbagai ujian dan dugaan yang kita lalui..hidup mesti diteruskan dengan penuh keikhlasan..hidup tak semestinye indah..ade pahit manisnye tersendiri..kadang2 kita berada di ATAS kadang2 kite berada di BAWAH..di mana sekalipun kita berada ALLAH tetap da rancang yang terbaik untuk hambaNYA..dan igt lah ALLAH selalu mahupun waktu kita senang, susah, berjaya mahupun gagal..kerna semua ni adalah perjalanan hidup kita setiap orang pasti akan merasai..yang differ hanya pada kemampuan diri seseorang..menyesal dengan apa yang berlaku tdk ade gunanya kerna hari semalam tidak mungkin datang lagi pada hari ini..dan hari ini tidak mungkin akan pergi lagi pada hari esok..dan hari esok adalah suatu perkara ghaib...>opsss..tetiba terpanjang lak mukadimahnye..hehee..ttiba dtg dari lubuk hati yang IKHLAS..<
 urmm..ttiba jari laju je menaip pagi2 camni..mind lak tetiba terigt permintaan sorang hamba ALLAH tuk buat entry sal EGO..masih igt entry sy YANG NIII dan INI JUGEE????maybe ade sahabat yang lom baca or tak terbaca..heheee..dua entry tu adalah orang yang sama..sama gak entry kali ni.dia gak minta saya ulaskan..tak lain tak bukan yg saya bahasakan dirinye "H" dalam entryNIII...:-)

##################################
ape yg korang faham EGO...maybe yg terlintas lam mind korang sesama manusia, dengan ALLAH..


EGO merupakan satu sifat yang ada dalam diri kita..>maybe ade yang xde<..perasaan memtingkan diri atau menganggap diri sendiri lebih (mulia, istimewa dll) drps orang lain...>xperlu tuk saya hurai more detail maybe korang yang lebih tahu detail sal ego ni..<


maybe kita tdk sedar perasaan itu ade dlm diri kita..sbb ape??
Adakah bila kita tak luahkan perasaan, itu dinamakan EGO???


Adakah bila kita pendam semua perasaan kita, itu dinamakan EGO???


Adakah bila kita control perasaan supaya tidak terlalu ketara, itu dinamakan EGO???


Setiap manusia mempunyai definisi EGO yg berbeza...


Maybe itu hanya perasaan takut untuk dikecewakan tapi kebanyakan orang mengatakan ianya EGO...


Adakah control perasaan gembira kerana takut apa yang kita harapkan tak menjadi, itu dinamakan EGO???


Adakah control perasaan marah kerana tak nak ada yang terasa hati, itu dinamakan memendam perasaan???


Bukan EGO ke???
 Korang boleh nilai sendiri ape itu EGO..adakah ia xwujud langsung dalam diri kita??..adakah ia wujud tanpa kita sedari??..adakah EGO kite sbb untuk menjg hati orang lain???..dan juga maybe sebab kita segan untuk mengakui something mengenai hati kita sendiri???perasaan kita.......hmmmm???????????????...sukar tuk explain apa itu EGO...setiap orang ade pendapat tersendiri..


 TAPI camne EGO terhadap Yang Maha Kuasa..????????????

Kadang2 kita EGO untuk mengadu denganNYA..KENAPA???????

kadang2 kita EGO untuk mengakui silap kita di hadapanNYA..di mana sifat rendah diri kita ??????????????dan kenapa sifat EGO gak yang kita semaikan dan pertahankan????????

Kadang2 kita EGO untuk mengambil masa sekejap jerrr untuk sujud padaNYA..

Kadang2 kita EGO tuk mengangkat tangan hanya satu  ucapan iaitu "ALHAMDULILLAH".....

Kadang2 kita EGO untuk memujiNYA walaupun dengan hanya berkata Allah itu Maha Pemurah..

Kadang2 kita EGOOOO untuk mengucapkan TERIMA KASIH YA ALLAH atas apa yang kita dapat tapi tidak pula kita EGO dalam menyalahkan DIA atas setiap dugaan yang kita lalui..>na'uzubillah<..

Di mana sifat kita sebagai seorang hambaNYA terhadap PenciptaNYA????
sama2 kita fikir dan muhasabah diri...

#####################################


 "Ya ALLAH, jauhi ku dari sifat mazmumah..semaikanlah diri ku dengan sifat2 mahmudah..ya ALLAH jauhi ku dari sifat2 yang melalaikan dan manjauh kan dariku kepada MU..jauhi lah aku dari sifat yang di benci oleh orang2 sekeliling..ya ALLAH bimbinglah aku agar aku sentiasa berada pada jalan MU..ingatkan lah aku agar aku sentiasa mengingati MU..ya ALLAH..ya ALLAH sesungguhnya Engkau Maha Pemurah dan Maha Mendengar..Aminn"


 CREDIT to : KAPASITOR


 Wassalam..syukran..




Friday, March 22, 2013

WIRID UNTUK PELAJAR


Salam jumaat..semoga jumaat ni lebih baik dari jumaat dan hari sebelum2 ni..in shaa ALLAH..syukur alhamdulillah..masih lagi berpeluang utnuk menhirup udara yang segar. Menikmati nikmat ALLAH..Tenang bile melihat MMS ALLAH di luar sane..mendengar kicauan burung seakan2 sedang berzikir pada yang Maha Pencipta..

Entry kali ni saya nak share wirid2 tuk pelajar..saya dapat time ade program kat USM da lama da..ni pun kebetulan adik saya study kat sana..:-)..heheeeee


1.  Doa Mudah fahan dan Hafal..<apepun pekerjaan mulakan dengan bismillah...<



2. Kekuatan Hafalan (Al-baqarah : 164)

Jika di amalkan pada setiap malam, Insyaa ALLAH akan mendapat ingatan yang kuat atas ilmu yang dipelajari dan hafalan yang sangat baik..


3. Penutup Urusan (dua ayat terakhir al-Baqarah)

Di galakkan setiap pelajar membaca ayat-ayat ini setiap malam sebelum tidur atau selepas solat osyak, In syaa ALLAH jika di amalkan dengan yakin dan istiqamah di cukupkan pelajaran kita walaupun kita dalam keadaan kekurangan masa untuk menyelesaikan segala mata pelajaran yang di uji - Ustaz Syed Abdillah Ahmad Al Jufri)


4. Wirid untuk Pelajar

Di baca 7 kali selepas solat di beri petunjuk, ilmu, kepakaran yang nyata


("Wahai Tuhan Yang Maha Memberi Petunjuk, wahai Tuhan Yang Maha Mengetahui, Wahai Tuhan Yanag Maha Berwaspada, Wahai Tuhan Yang Nyata)


5. Doa Ketika Kegelapan Fikiran

Apabila kita berada dalam kegelapan fikiran, kita baca doa tersebut in syaa ALLAh seketika itu juga akan memperoleh petunjuj. Boleh juga di baca ketika tersesat - Imam Ahmad bin Ali Albunni-

("Wahai Tuhan Yang Memberi Petunjuk,tunjuki aku")


6. Wirid untuk menjadi Bijak Pandai

Eloklah memohon kepada Allah dengan berulangkali berzikir kalimah ini sebanyak mungkin.

("Wahai Tuhan Yang Maha Pandai)



Ni je yang dapat saya share untuk kongsian JUMAAT kali ni....maybe banyak lagi if korang search internet or refer mane2 buku agama..:-)..apepun yang penting kita mesti usaha + doa + tawakal..sama2 kita amalkan..in syaa ALLAH..


Wassalam..Syukran..:-)



Thursday, March 21, 2013

TEPATI JANJI

Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Pemurah..semoga semua sahabat yang saya sayangi kerana Allah baik2 je..in shaa ALLAH..  Alhamdulillah Allah masih lagi bagi peluang untuk saya share ilmuNYA dengan hamba2NYA..:-)..bace je tajuk mesti korang tahu entry kali ni about what..Maybe korang da bace dari mane2 sources about JANJI ni tapi xper tak salah kita saling mengingati..terus mengingati..:-) 

Bila je bercerita tentang janji macam2 yang pernah kita janji kan. Tapi pernah tak kite fikir "mampu kah aku  tunaikan ape yang aku janji ni"..ye memang,kalau ikutkan kita nak tunaikan semua janji2 tu tapi once buat janji2 yang cukupppp HEBAT korang pernah fikir tak if tak dapat tunaikan..camne??camne dengan kita yang lafazkan janji dan camne lak dengan orang yang kita berJANJI....hmmm..sama2 kita fikirkan..


####################################################


Dalam islam JANJI merupakan suatu yang cukup BESAR..janji bukan suatu yang suke2 utk kite permainkan. Dalam surah At- Taubah dapat kita lihat betapa hebatnye ape itu erti JANJI dalam islam.Menunaikan janji adalah tanggungjawab kita bukan tanggungjawab orang lain.

Dan di antara mereka ada yang membuat janji dengan Allah dengan berkata: "Sesungguhnya jika Allah memberi kepada kami dari limpah kurniaNya, tentulah kami akan bersedekah, dan tentulah kami akan menjadi dari orang-orang yang soleh" 

Kemudian setelah Allah memberi kepada mereka dari limpah kurniaNya, mereka bakhil dengan pemberian Allah itu, serta mereka membelakangkan janjinya; dan sememangnya mereka orang-orang yang sentiasa membelakangkan (kebajikan). 

Akibatnya Allah menimbulkan perasaan munafik dalam hati mereka (berkekalan) hingga ke masa mereka menemui Allah, kerana mereka telah memungkiri apa yang mereka janjikan kepada Allah dan juga kerana mereka sentiasa berdusta.  At-Taubah : 75-77

Selain itu dalam islam juga janji ialah apa yang di cakapkan sekarang tetapi akan di tunaikan kemudian atau pada masa yang telah di janjikan.

 "Tiga perkara apabila ada pada seseorang munafiklah ia sekalipun dia berpuasa dan bersembahyang" -dari hadith Rasulillah saw-

Tiga perkara itu adalah : apabila bercakap dia dusta..apabila berjanji dia tidak tepati..apabila di beri amanah dia khianati.


########################################################

emm..mesti korang da habis baca apa itu janji menurut islam..>sengaja saya tak share banyak2..share ape yang perlu..yang penting korang faham dan korang nampak / tahu walaupun sedikit tapi biarlah ade sedikit ilmu<..


Kadang2 bile fikir..bile renung balik..sedih rasa..senang je kita lafazkan janji2..macam2 janji lah..janji tu janji ni tapi untuk tunaikan pernah tak kite fikir..walaupun just terlintas pun da cukup..ape yang selalu kita dengar.."ye aku janji,confirm blablablabla"..>tak semua orang camni..sesetengah<

so, saya ase cukup sampai sini jerr kottt..t banyak lak mengarutnye..hikhikhik..korang pun mesti bosan kan bace panjang2..>saya pun sama..heheeeee<
Ok before "wassalam"..saya nak bagi tips sikit..sikit jeeerrr..

Kita tak tahu ape akan berlaku akan datang..janji yang kita buat bukan tuk tunaikan pada hari semalam tapi pada akan datang..maybe seminit kemudian..sejam kemudian..dalam seminit tu macam2 boleh terjadi..semuanye kuasa ALLAH..kita tak boleh nak lawan takdir atas setiap apa yang berlaku..so dengan melafazkan "IN SHAA ALLAH"  in shaa ALLAH kita akan terlepas dari melakukan dosa sekiranya ade halangan yang menyebabkan kita terlepas dari tunaikan janji tersebut.

Lagi satu, saya lebih suka latih diri saya tuk janji pada diri sendiri..dengan tu kita dapat disiplinkan diri kita..tuk berjanji dengan orang lain..at least kita cuba sedaya upaya utk tunaikan melainkan ade halangan2..
Wassalam..tima kasih sahabat..:-)..


REFERENCE : pseudosupra and cebisanILMU



Saturday, March 16, 2013

SAHABAT???


Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang... Malam yang sungguh indah..angin sepoi2 bahasa..pokok melambai2 seakan2 mengalu2kan kedatangan malam yang dipenuhi dengan ketenangan..bintang2 yang menyinari seakan2 tersenyum menikmati setiap nikmat ALLAH.....alhamdulillah Allah masih lagi bagi kita peluang untuk terus merasai nikmatNYA dan bagi kite peluang untuk terus mencari bekalan dan perbetulkan diri kite sebelum kite berhijrah ke alam yang kekal abadi..Semoga hari ini lebih baik dari hari2 sebelumnye..in shaa ALLAH..:-).. 


sebelum jari2 saya rancak menaip sama2 kita mendoakan pejuang2 kita di Lahad Datu..semoga mereka sentiasa di lindungi ALLAH..in shaa ALLAH.. 

entry kali ni  maybe about persahabatan..atau ape itu sahabat..or maybe kedua2nye sekali...urmm..beberapa hari yang lepas saya sembang dengan tuttt...adalah..:-)..saya bahasakan diri dia "H"..>saje nak buat surprise kat korang..hehee<..kitorang sembang ala2 seperti di bawah..>ayat skema< 

saya : bukan senang tuk cari sahabat yang tol2 sahabat..

H : sahabat sentiasa ade dgn kita walaupun susah atau senang..saya : >hanye mendengar<

H : saya akan cuba jadi sahabat sewaktu senang atau susah then blablablabla......

############################

 Pernah korang dengar putus SAHABAT??putus CINTA maybe selalu lah kan..tp pelik bile orang cakap "saya da putus sahabat dengan blablablabla.."tapi selalu tak korang dengar SAHABAT SEJATI??ye maybe selalu tapi adakah ianye BERLAKU seperti yang di ungkap??maybe kalau CINTA SEJATI akan berlaku seperti yang di ungkap..>tu pun kejap je kott..xsemua<..pernah korang alami or lalui korang punyerlah rapat berkawan..bertahun2 lamenye..susah senang sama2..share problem sama2..tetiba dia khianati korang..cakap yang bukan2 kat korang tanpa korang sure KENAPA...mesti sedih kan??..hmmm..>biarlah jadi rahsia<..

############################

SAHABAT yang ramai ibarat pasir2 di pesisir pantai ttp sahabat yang satu ibarat mutiara di tengah lautan

SAHABAT itu seperti bintang tak selalu nampak tapi selalu ada di hati..sahabat akan selalu menghampiri ketika seluruh dunia menjauh kerana persahabatn itu seperti tangan dengan mata..saat tangan terluka mata menangis saat mata menangis tangan menghapuskan.

SAHABAT adalah yang tahu kekuranganmu tapi menunjukkan kelebihanmu.yang tahu ketakutanmu ttp menunjukkan keberanianmu.

SAHABAT terbaik adalah dia yang dapat duduk berayun-ayun di beranda bersamamu tanpa mengucapkan sepatah katapun dan kemudian kamu meninggalkannye dengan perasaan telah bercakap-cakap lama dengannya.

SAHABAT sejati ialah orang yang mencintaimu meskipun telah mengenalmu sebenar2nya baik burukmu.

SAHABAT itu sukar untuk di jelaskan dan tidak pernah kita pelajari ketika di sekolah..namun jika seseorang tidak berusaha mempelajari makna persahabatan dia tidak dapat mempelajari apa-apa.

SAHABAT itu adalah mereka yang tahu semua kekuranganmu namun tetap mamilih bersamamu ketika orang lain meninggalkanmu. jadilah sahabat untuk diri kita sendiri sebelum menjadi sahabat yang terrrrrrrrbaik untuk sahabat kita..fikir2kan..


Tapi persahabatn akan menjadi lebih indah sekiranye di semai dengan kasih sayang kerana ALLAH..keihklasan dalam berkawan..bukan berkawan hanye kerana KELEBIHAN seseorang..mungkin kerana satu KEKURANGAN dia kita akan berjauhan dengannye. Hilangnye sahabat sejati bukan senang untuk cari pengganti


kadang22 sahabat sejati itulah yang akan membentuk siapa diri kita...yang akan tegur kita di saat kita salah..yang akan ingat kan kita di saat kita berjaya..yang akan nasihat kita di saat kita lalai...yang akan memberi semangat kepada kita disaat kita jatuh..



Wassalam..thanks a lot..:-)

Sunday, March 10, 2013

SEGMEN TEMPLATE SIAPA PALING CANTIK


Salam..ni 1st bersegmen tuk this month..saje je..huhu..tuk kenal lebih ramai dgn sahabat2 yg lain..:-)..tuk join klik je SINI or banner kat bawah ye..:-)




Terima kasih..:-)..jomm bersegmen!!!..:-)


Saturday, March 9, 2013

NICE DESIGN

Dengan nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..

Alahmdulillah..dpt gak tgk wajah baru "NURNAA'IRAH'..cantik kan sahabat????..heheheee....bagi saya lah..saya suke sangat..thanks a lot kat farra..harga??..tak mahal pun..kalau berminat boleh contact cik farra..heheee..




Thanks a lot..:-)


Monday, March 4, 2013

ANUGERAH ALLAH


Dengan Nama Allah Yang Maha Penyayang lagi Maha Pengasih..

Entry kali ni saya nak share story…ehhh..ehh..story ke???ke pengalaman??..ntahlah…hehhe..t bila korang da habis baca..nak komen bolehh jee..nak bagi pendapat pun amattt di alu-alukan..if tak setuju..komen je..:-)..

###############################

Setiap yang hidup pasti akan mati..setiap yang datang pasti akan pergi..setiap pertemuan pasti akan berakhir dengan perpisahan..setiap kegembiraan pasti akan tercalar dengan kesedihan..setiap kesenangan pasti akan terselit dengan kesusahan…setiap ketenangan pasti akan terasa keresahan…emm..lumrah kehidupan..bila ALLAH cakap Kun Fa Ya Kun..maka jadilah…walaupun kita tak nak perkara tu berlaku..kita hanya mampu BERSIAP sedia dengan segala kemungkinan yang bakal kita lalui pada hari esok..

Cinta..benci..sayang..rindu..suka..sedih..pasrah..setiap perasaan yang lahir dari hati..punnnn satu LUMRAH kehidupan..perasaan tu adalah satu ANUGERAH dari ALLAH..anigerah yang tak terrrrrrnilai..sesuatu yang kita tak boleh nak elak dengan IKHLASSSSS….melainkan kita ikhlas MENGHADAPINYEEE..pengalaman mengajar kita erti kehidupan..perjalanan hidup banyak memberi kita pengalaman..

Bila berbicara tentang hati..perasaan..susah untuk kita jelaskan..melainkan ALLAH dan diri kita sendiri sahaja yang tahu..kadang2 kita sendiri keliru dengan diri kita sendiri apatah lagi hati kita..perasaan kita..kadang2 kita menidakkan apa yang berlaku pada diri kita..sebab apa???berrrrrmacam2 sebab..kadang2 kita mengiyakan apa yang yang tidak benar semata2 keinginan kita..hasutan nafsu kita..mana pergi nye prinsip hidup kita??mana pergi nye janji2 kita??mana perginye azam kita???mana perginye keinsafan kita???...mana perginye semua tuuu??..pernah kita tanye ALLAH sebelum kita buat satu keputusan yang cukup SERIUS??atau kita hanye tahu menyalahkan ALLAH sahaja bila pelbagai dugaan..macam2  problem yang kita hadapi nanti??..fikir2kannnn…

Kita mampu untuk menipu orang lain tapi kita tidak mampu untuk menipu HATI dan PERASAAN kita sendiri...Ya ALLAH tetapkanlah hatiku ……………………………………………

Yee..kita boleh merancang untuk hari esk tapi tak bermakna kita boleh memberi harapan yang tinggi dengan apa yang kita rancang kerana ALLAH yang akan tentukan apa yang terbaik untuk hambaNYA..Allah tidak memberi apa yang kita minta tapi ALLAh memberi apa yang KITA PERLU..tidak perlu kita terlalu meletakkan harapan yang menggunung terhadap sesuatu yang belum pasti….merancang itu tidak SALAH

Ya Allah sekiranya ini adalah ujian bagi ku maka berilah kekuatan padaku dalam menempuhinya..bimbingilah aku untuk aku terus mencari hidayah dan keredhaanmu dan untuk aku terus mendekatiMu untuk menjadi seorang hanbaMU yang bertaqwa..amin


###############################

Hanya DOA senjata segalanya..renung2kan..

“Ya ALLAH sekiranya ini adalah yang terbaik untukku maka berilah ketenangan kepadaku dalam membuat keputusan..sekiranya Engkau telah tetapkan yang lebih baik untukku maka tunjukkan aku jalan yang terbaik dalam membuat keputusan..Ya Rabb, berilah petunjukMu kepadaku dalam membuat suatu keputusan dan pimpinlah aku pada jalan yang benar..amin..”

Tima kasih pada yang sudi baca dan komen..:-)..wassalam..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ILMU MILIK ALLAH

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Siapa yang belajar ilmu agama yang seharusnya untuk mencapai keredhaan Allah s.w.t. tiba-tiba dipelajarinya hanya untuk mencapai tujuan dunia, maka dia tidak akan dapat bau syurga pada hari kiamat" (Riwayat Al-Nasai dari Abu Hurairah r.a.)

SAIDINA ALI BIN ABI TALIB

Ilmu itu lebih baik daripada harta. Ilmu menjaga engkau dan engkau menjaga harta. Ilmu itu penghukum (hakim) dan harta terhukum. Harta itu kurang apabila dibelanjakan tapi ilmu bertambah bila dibelanjakan.
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.com