Sunday, April 28, 2013

DETIK2 TERAKHIR SITI HAJAR


Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..2nd entry yg saya aupdate tuk hari ini.

Entry kali ni saya nak share kisah benar yang cukupppp MENYENTUH HATI saya..
JOM KLICK SINI..sama2 kita share pada sahabat2 yang lain..

Maybe kisah ni ramai yang da tahu..

Sesungguhnya ALLAH itu Maha Kuasa..DIA akan memberi hidayah pada hambaNYA yang dikehendaki olehNYA..sama2 kita doa supaya almarhumah SITI HAJAR di tempatkan dalam golongan orang2 yang soleh dan solehah..amin..

Sama2 gak kita ambik iktibar dari kisah ini untuk kita terus muhasabah dan perbaiki diri kita..in shaa ALLAH..

Sekian,wassalam..thanks a lot sahabat2 yang sudi singgah

1st REVIEW


Dengan Nama Allah Yang Maha Penasih lagi Maha Penyayang..Petang yang cukupppp tenang..check sahabat saya kat blog..

So, sy nak tunaikan janji saya tuk REVIEW sahabat saya yang ke-300..

JOM TERJAH blog sahabat SHARAH..





Sekian, wassalam..thanks a lot yang sudi singgah n yang sudi TERJAH blog sahabat SHARAH ni..

PILIH, KLIK DAN MENANG (1st GIVEAWAY BY MAHIRAH MUHAMAD)

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..smg semua sahabat2 saya baik2 je..in shaa ALLAH..

Da lama asenye tak jenguk blog..heheee..>bz laa konon..hikhik<..JOM BERSEGMEN..

Syarat2??xsusah..biasa2 je..boleh klik..SINI..





Sekian..wassalam..selamat bersegmen..:-)..thanks u alls..





Monday, April 22, 2013

KASIH SAYANG


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..Alhamdulillah Allah masih lagi bagi kekuatan kepada kita untuk teruskan rutin harian..semoga semua sahabat saya yang di kasihi ALLAH di beri kesihatan yang baik..in shaa ALLAH..

Bila korang baca tajuk mesti ade yang nak tahu ‘Berkasih sayang’ sesama manusia ke???heheeee..dalam Islam menggalakkan kita BERKASIH SAYANG sesama manusia, sesama haiwan..pendek kata sesama makhluk..apa itu berkasih sayang??saya rasa semua da tahu apa itu ERTI berkasih sayang..so, saya decide tak perlu explaination kottttt..tol tak sahabat2 saya??hhihihiii..

Tetiba lak nak share entry ni coz balik kg baru2 ni..mak yang palingggggggggg saya sygggg bercerita laaaa kisah adik saya yang bongsu  satu2nya laki..camni citer nye..

          ##################################################

Adik sy ni suke sgt bela kambing..tak banyak ekor pun..ade lah dalam2,3 ekor...tapi sayang dia kat semua kambing nye...tak tau nak kata..igt g time anak2 kambing umur seminggu dua..punyerlah sayang...balik sekolah terus buat susu dan susukan anak2 kambing tu..yang tak tahan nye dia bawa kat lam rumah..bertuah nye adik..ok2 ceritanye lebih kurang camni...

Mak : baru2 ni ayah jual kambing adik kat kampung sebelah..
Saya : owhh..nape mak?
Mak : saja, jual kambing betina sekor..yang jantan tu ade je ayah tak jual pun.
Saya : Dia ambik dengan apa kambing?ke ayah yang pergi hantar kat tuan baru kambing??
Mak : Tuan baru dia datang ambil kat rumah. Adik nangis..heheheh..>mak gelak..tak habis cite g ni<
Saya : >muke excited nak tahu<..nape mak?nape3?..
Mak : adik sedih dengar kambing mengembek..adik terus col ayah sambil nangis..>time tu ayh kat  tempat keje g<. Then ayah tanye nape nangis. Adik cite lah yang dia sedih tengok kambing mengembek.

Blaaablaablaa

       ###################################################

Camni lah lebih kurang citenye..So, aku terfikir budak yang umur  9 tahun pun tahu apa erti BERKASIH SAYANG..apatah lagi kita ni yang da belasan tahun...puluhan tahun..majority hanya tahu nak puaskan hati masing2. Dendam masing2..>tak semua<

Tak rugi sikit pun kalau kita beri KASIH SAYANG kita pada sesama makhluk ALLAH..sape yang kate rugi tu sebenarnye dialah yang serugi2nye..sbb apa, yang kita miliki itu adalah milik kekal ALLAH..kalau kite sedekah kan sikit, manfaatnya..subhanallah..hanya ALLAH sahaja yang tahu..walaupun sikit, kalau kita IKHLAS nikmatnye cukup manis..in shaa ALLAH

Cukup untuk kali ni, sebelum saya meleret lebih panjang lebih baik saya stop kat sini..heheeee..

Sekian, wassalam. Thanks a lot pada sahabat yang sudi singgah, komen. Walaupun entry ni entah ape2 bagi korang tapi renung2kan dan fikir2 kan di mana kita sekarang..keadaan hubungan sesama saudara kita sekarang..:-)

Friday, April 19, 2013

MUHASABAH SEKETIKA


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..Syukur pada Allah Yang Maha Pemurah krn masih lg bagi peluang untuk kite merasai nikmatNYA. Bila kite renung kembali, bukan semua hamba ALLAH yang senasib dengan kita..ramai lagi yang lebih teruk dari kita. Makan minum ntah kemana, tempat tinggal apatah lagi. Takkan susah gak utk kita ucap ALHAMDULILLAH kejap je..xrugi pun kan sahabat2???..sama2 kita renung..





####################################################

Tadi petang lecture sampai lewat petang..tapi takpe, biasalah. Da nama pun student ada tanggungjawab tersendiri yang perlu kita laksanakan. Ni subject more to ENVIRONMENT. Kebetulan minggu ni sama2 kitorang presentation. ASSIGNMENT..heheee..Dalam tdk sedar saya TERHILANGGG FOKUS..>heheheee..terkantoi lak, biasalah waktu senja, kan3??<..termenung + berfikir..sampai bila kita boleh merasai nikmat ALLAH..

Sampai bile kite boleh di gelar sebagai  penduduk BUMI..sampai bile kita boleh melihat ciptaan ALLAH..sampai bile kita boleh gelak ketawa bersama kawan..bersama keluarga..bersama orang yang kita sayang..bersama semua laaa pendek kata..hikhik..Bumi kita da cukupp tua..da banyak tanda2 kiamat..sampai bile lagi kita nak tunggu????esok?bulan depan?tahun depan?atau sekarang tanpa tangguh sedikit masa pun kerana dalam setiap hembusan nafas macam2 boleh berlaku..bila ALLAH kata “Kun Fa Ya Kun”..maka jadilah..takkan terlewat atau terawal sesaat sedikit pun. Kerana ALLAH Maha Kuasa

Bila di fikir balik..di mana tahap kita di sisi ALLAH..cukup kah amalan kita..cukupkah bekalan kita untuk perjalanan yang cukuppppppp jauhhh..yang kita sendiri tdk tahu..macam mana kita bila berada di alam berzakh??belum lagi hari penghitungan..belum lagi hari pembalasan..Wallahu’alam..Hanya ALLAH sahaja yang tahu..

Macam mana dengan amalan kita sebelum ini..terimakah ALLAH..banyakkah amalan2 yang boleh bantu kita di akhirat kelak??dapat kah menghapus dosa2 kita??dapatkah membawa kita ke JANNAH atau mengheret kita ke NERAKA..nau’zubillah..minta jauh dari seksa azab NERAKA..

Bagaimana plak dengan hati kita??niat kita??sentiasa ingat ALLAH kah??kerana ALLAH kah amalan kita kerjakan??

Bagaimana plak dengan diri kita??lidah kita, sentiasa memuji ALLAH kah??telinga, sentiasa mendengar perkara baikkah??kaki kita,sentiasa pergi ketempat yang baik kah??ni baru lidah, telinga kaki..yang lain2..pernah kah kita fikir??pernah kah kita renung??pernah kah kita muhasabah??
Bagaimana plak dengan solat kita??merupakan TIANG AGAMA kita..

####################################################

Masih tidak terlambat lg untuk kita mohon ampun pada ALLAH..sebesar manapun kesalahan yang kita buat..kalau kita taubat dengan seikhlasnya, menyesali dengan sesungguhnya..in shaa ALLAH..ALLAH itu Maha Pemurah.. DIA akan terima taubat hambaNYA..

“Ya ALLAH bantulah ku dalam melakukan perubahan ke arah yang lebih baik untuk menjadi hambaMU yang bertaqwa, anak yang soleh kepada kedua ibu bapa ku, isteri/suami yang solehah/soleh kepada suami/isteri ku, ibu/bapa yang terbaik untuk anak2 ku, Ya ALLAH ENGKAU tunjuk lah ku jalan yang benar agar aku sentiasa berada pada jalanMU ya ALLAH..sesungguhnya hanay kepadaMu aku meminta..sesungguhnya ENGKAU Maha Pemurah lagi Maha Mendengar..Ya Rabb, janganlah ENGKAU menutupi pintu hati ku untuk aku terus menerima pentunjuk taufik hudayahMU..Ya ALLAH peliharalahku dari perkara2 yang melalaikan..ya ALLAH terima taubatku..doaku..amin..”

Wahai hamba ALLAH..sujud lah selagi berpeluang..selagi di beri peluang untuk bertaubat..tangisilah atas kesalahan yang lepas..jangan sombong untuk terus mengangkat tangan memohon ampun..jangan sombong untuk terus mendekatiNYA kerana DIA adalah Maha Kuasa yang sentiasa mendekati kita sewaktu kita susah mahupun senang jikalau kita terus mengungati NYA..

Ingatlah..kita di uji bukan kerana di benci ttp agar kita sentiasa ingat dan tidak leka akan NYA..
>mood muhasabah<

Emmm..setakat ni saje yang dapat di kongsi..apa yang di tulis sebagai ingatan untuk diri saya sendiri agar diri tidak terus leka dengan hiburan dunia..na’uzubillah

Sekian,wassalam..thanks sahabat sudi baca entry yang TAK SEBERAPA..



Wednesday, April 17, 2013

JELAJAH DIDIK


Dengan Nama Allah Yang Maha Penyasih lagi Maha Penyayang..sama2 kita bersyukur pada ALLAH krn masih lagi bg kita peluang untuk terus mencari bekalan akhirat kelak..in shaa ALLAH..

Alhamdulillah sempat juga saya share this experience dgn korang semua..pagi yang cukup indah...matahari yang tersimpul malu untuk menyinari bumi...:-)....angin sepoi2 bahasa..subhanallah..Allah Maha Pencipta alam semesta..

Ni program JELAJAH DIDIK 1 Malaysia Orang Asli..da lama da sy tnggu2 tuk sertai progtam macam ni..best tau dapat involve program kebajikan..best sgt2..:-)..if berpeluang korang join je ape2 program kebajikan..





                                               Ni jer pic yang tak seberapa dpt saya share..

Ni time LDK..

Sukan..sabtu petang


Ni time otw p perkampungan diorang...30 min lebih jalan kaki..berbukit2..


Otw perkampungan diorang..terpaksa redah kelapa sawit..


Student and ktorang

Keje grouping..

Kitorang pun xfaham sangat ape yang diorang cakap..heheeee

Bukit kat belakang lah kitorang masuk..tu perkampungan diorang..


Sempat saya belajar bahasa diorang..hehehe..

selamat pagi = selamat yehyah
selamat tengah hari = selamat peis
selamat malam = selamat aye
tak = agok
benci = ejek

If ade yang lebih tahu..lebih fasih..if tersalah ejaan..sorry ye..




Apepun thanks  a lot puan pengetua kolej enggerik,uitm shah alam..coz bagi kitorang peluang untuk merasai semua ni..bukan senang tau nak dpt pengalaman camgini..best walaupun ramai yang merungut tak de line phone..hikhikhik..btw, thanks u alls..;-)...semoga program camgini dpt diteruskan g..in shaa ALLAH..

Sekian..thanks a lot pada yg sudi singgah + baca entry yang tak seberapa ni..wassalam..:-)..






Monday, April 15, 2013

DAPAT HADIAH...:-)

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang..smg sahabat2 sy sentiasa berada dalam keredhaanNYA..amin..


Korang pernah dapat hadiah???tipu la plak if ade yg cakap XPERNAH..tol tak sahabat??..heheeee

Entry ni saje je sy update sbb nk share hadia yg sy dpt ptg td..balik class..penat..msuk bilik tgk2 ade hadiah tas meja..
Thanks a lot dear..:-)..my ex-roommate...



saya suke color hijau..:-)


cantik yg ni..tp pen tu sy nye..hikhikhik



Ni je yg boleh sy share..maybe ade yg cakap.."biasa2 je"..xper...:-)..bg saya ia cukup luar biasa..If kita nak bg something kat sape2..besar kecil..mahal..murah tu xpenting..yang penting kita bg dgn keikhlasan..in shaa ALLAH ia akn jd cukupppppp mahal..cukupp besar..cukuppp cantik..;-)

Terima kasih hamisah..luv u  a lot cik cah..:-)...

"Ya Allah Engkau murahkan lah rezeki kawan ku,permudahkan lah segala urusannya..berkati rezeki yang ENGKAU berikan padanya..amin.."

Wassalam..thanks a lot sudi singgah + bc entry yg tak seberapa ni..heheee


Monday, April 8, 2013

SEGMEN HAPPY BIRTHDAY HONEY YEO & CIK FIE


Dengan nama ALLAH yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..ni second segmen tuk this month..jom ikut ape syarat2 nye..boleh klik SINI or click pd banner >if jd backline nye lah..hukhuk<




1st ly, epy besday to both of you HONEY-YEO and CIK FIE...semoga di murahkan rezeki..berjaya dunia akhirat..dan semoga hari2 mendatang..umo2 mendtg lebih baik dr hari2 sebelumnye dan umo2 yg lepas..>in shaa ALLAH if di pnjangkan umo<..semoga di permudahkan perjlanan hidup..




di tag  fynaz    niera      kakjia    nabila    qaseh


SELAMAT BERSEGMEN..wassalam..;-)




Sunday, April 7, 2013

MINI GIVEAWAY


Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Penyayang..:-)..da lama da xjoin segmen..bz lah kononn nyeee..heeee..korang lehh je nk join this GW..syarat xbyk pun..simple jeee..klikk banner or this LINK...




Sekian..wassalam..selamat bersegmen..:-)

Friday, April 5, 2013

PENGISIAN PAGI JUMAAT.."AYAT2 AL-MANZIL"

Dengan nama Allah Yang maha Pengasih lagi Maha Penyayang..Syukur alahmdulillah Allah bagi kita peluang..Allah bermurah hati untuk bagi pinjam kita suatu kehidupan sehingga detik ini,..Allah itu sweeeeetttt kannnn..????..:-)..


kali ni saya just nak share ilmu...dari buku yang saya baca Andainya ENGKAU Tahu, Bimbinglah Dirimu dengan Zikir dan Doa..Buku ni terbitan Telaga Biru Disusun oleh Dr.Hj Zahazan Mohamed & Almy Asenar..korang boleh cari buku ni kat mana2 kedai buku..>heheeee...sempat g tlg promote..<..


Manzil???ade yang tak tahu ade gak yang da tahu..xperr..sama2 kita baca ye..
Manzil merupakan beberapa ayat yang telah di petik dari al-Quran. Amalan ni sgt teruji dan berfaedah dan tepat.. daripada pengalaman seorang ulama yang terkenal iaitu Syeikh al-hadis Maulana Muhammad Zakaria al-Kandahlawi rhm untuk keselamatn drpd kejahatan jin, sihir, pukau, guna2 serta bala musibah yang lain.. If korang nak tahu lebih detail..Boleh search sendiri ye..sorry..;-)..


Sebaik2nye baca pd waktu pg (after solat subuh) dan ptg (after solat asar)..


###################################################

1. Baca surah AL-FATIHAH



2. Baca surah AL-BAQARAH : 1 - 5




3. Baca surah AL-BAQARAH : 163



4. Baca surah AL-BAQARAH : 255 - 257



5. Baca surah AL-BAQARAH : 284 -286





6. Baca surah AL-'IMRAN : 18 & 26 & 27



7. Baca surah AL-A'RAF : 54-56



8. Baca surah AL-ISRA' : 110 -111

-korang boleh refer al-quran..sorry susuh sikit nk jumpe yg full..hehee-

9. Baca surah AL-MU'MINUN : 115-118


10. Baca surah ASH-SHAFFAT : 1-11

-korang boleh refer al-quran-

11. Baca surah AR-RAHMAN : 33-40


12. Baca surah Al-HASYRI : 21-24


13. Baca surah AL-JINN : 1-4


14 Baca surah 4KUL (AL-KAFIRUN, AL-IKHLAS, AL-FALAQ, AN-NAS)

-surah ni korang semua tahu kan...heheeee-

###################################################


Ok, sekian..ni je yg dapat sy share..maybe xok kit dr segi penyampaian..;-)...sama2 kita amalkan..in shaa ALLAH..


Wassalam..syukran..:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ILMU MILIK ALLAH

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Siapa yang belajar ilmu agama yang seharusnya untuk mencapai keredhaan Allah s.w.t. tiba-tiba dipelajarinya hanya untuk mencapai tujuan dunia, maka dia tidak akan dapat bau syurga pada hari kiamat" (Riwayat Al-Nasai dari Abu Hurairah r.a.)

SAIDINA ALI BIN ABI TALIB

Ilmu itu lebih baik daripada harta. Ilmu menjaga engkau dan engkau menjaga harta. Ilmu itu penghukum (hakim) dan harta terhukum. Harta itu kurang apabila dibelanjakan tapi ilmu bertambah bila dibelanjakan.
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.com