Wednesday, December 25, 2013

UJIAN ALLAH ITU PASTI







Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.. Alhamdulillah Allah masih lagi bagi kita peluang untuk mampu sujud padaNYA

Hmmmm..

Malam yang sangaaaaaat dingin..Hujan yang renyai2 ibarat memahami keadaan..Subhanallah ciptaan Allah yang sangat hebat..

Tak ade seorang pun manusia yang sempurna..malah takkan ada melainkan ALLAH S.W.T..
Setiap manusia takkan terlepas dari melakukan kesalahan sama ada kesalahan besar mahupun kecil.. Besarnye kesalahan kecilnye kesalahn kita di mata manusia adalah berbeza di mata Allah

Perbuatan kita may be menjadi satu kesalahan yang amat besar di mata orang lain tapi maybe menjadi something yang kita ase betul untuk sesuatu perkara..

Kata2 manusia tidak mampu untuk di halang..walaupun sepatah..Siapa diri kita untuk kita mengata “ya” , “tidak”, untuk mengungkapkan hanya kata2 “manis” sahaja pada kita???

Sakit hati camne sekali pun..pedih..terguris..hati kita..setiap perkataan yg di ungkapkan ttp perlu dengar dan terima. Sabar dan tabah adalah yg terbaik..Menangislah pada Allah, mengadulah pada Allah sujudlah padaNya berceritalah padaNYA kongsilah padaNYA..kerana Allah itu maha Mendengar..Mengetahui..Memahami…

Setiap ape yg kita buat, tindakan kita.. Kita tidak mampu utk buat org lain terima dan percaya wpun sedikit apatah lagi sepenuhnya kerana hanya Allah sahaja yang mempunyai sifat Mengetahui.. kerana mnusia tdk mmpu untuk mengetahui niat sesama manusia

Berjanjinya kita pada seseorg..kdg2 kita terpaksa dilanggar janji bukan krn untuk kepentingan diri sendiri tapi may be krn kepentingan org sekeliling…>maybe ade sesetengah sahabat mngatakn tdk masuk akal or xlogik istilah ‘terpaksa dilanggar’ ….tidak mengapa<

Ape yang berlaku tidak mungkin mampu untuk dikembalikan semula..Allah Maha Mengetahui apa yang terjadi..

Sangat2 sedih bila org mengungkapkan “awk akan rasa apa yg saya rasa. Maybe Allah akan bagi awk rasa dengan cara lain” ats kesilapan yg kita lakukan..ungkapan itu adalah satu doa apatah lagi bila nama Allah yang di sebutkan..

Hanya ungkapan ALLAH yg mampu di ucap..sujud taubat padaNYA yg mampu dilakukan agar Allah mengampunkan dosa2 kita. Wallahu’alam..> hanya satu ayat yang menyebbkn kita termenung panjang dan tidak lekang untuk memohon ampun <

Opppssss, terbebel panjang lak..sorry sahabat maybe agak bosan..hanya untuk kongsian

Wassalam…mohon maaf dan memaafkan atas setiap kesalahan yg kita lakukan sebelum kita bertemu ajal yg sementara..  


Monday, December 23, 2013

HANYA ALLAH YANG TAHU






Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.. Alhamdulillah Allah bagi kita kesihatan yang baik w/pun cuaca tidak menetu dan Allah bagi kita kekuatan untuk teruskn rutin harian w/pun terpaksa redah hujan panas. Alhamdulillah…

Sebelum tu sahabat boleh play lagu kat bawah J(setiap kali laptop on, lagu ni y akan sy dengar dulu)..kalo sahabat xsuke just ignore..hehe






Apalagi ucapan yang mampu kita ungkapkan selain SUBHANALLAH..sungguh indah ciptaan Allah..menitiskan air mata melihat kebesaran Allah yang tidak ternilai indahnya. Petang yang sungguh indah. Yang ditemani sinaran mentari seakan-akan tersimpul malu untuk menjelma.. Masya Allah.. Angin yang sepoi-sepoi bahasa membuatkan hati kita sungguh tenang menyapa alam ciptaan Allah walau hakikatnya angin itu abstract..sesuatu yang kita tidak nampak apatah lagi pegang.

BEGITU JUGA DENGAN RUTIN HARIAN KITA..

Hari ini kita dah pun plan untuk hari esok..hari lusa kita dah pun plan siap2 pd hari esok.. Tapi pernah kah kita bersiap sedia dengan setiap apa yang bakal berlaku di luar plan kita? Diluar jangkaan kita? Apa yang kita persiapkan ialah based on plan kita, tol x?? hari ini adalah kenyataan tapi hari esk adalah ghaib.

Sentiasa bersiap sedia dengan segala kemungkinan adalah yang terbaik. Sama juga alam ciptaan Allah, kita mengharapkan hujan tetapi mentari yang menjelma.

Setiap apa yang berlaku dah pun di tetapkan Allah. Redha dan terima dgn ikhlas dpt memberi ketenangan dalam hati kita walau hakikatnya ia adalah sungguh berat untuk kita menghadapi dan menerimanya. Wallahu’alam..

Allah sentiasa bersama hambaNYA..berpegang teguh kita pada Allah, percaya kita pada Allah..in shaa Allah, Allah sentiasa memberi kekuatan untuk kita..


Wassalam…Syukran..meluangkan sedikit masa utk entry saya J


Saturday, December 7, 2013

LIFESTYLE#DIARY2


Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.. Alhamdulillah Allah bagi kita kesihatan yang baik dan peluang untuk terus perbaiki jd yang terbaik..

Alhamdulillah, gembira sangat dapat tolong orang especially kawan2 sendiri kan..bukan kearah lebih teruk tapi yg lebih lebih lebih baik..in shaa Allah..just share n cakap2…just mesej2..Alhamdulillah kawan saya ni buat keputusan yang saaaaaaaaaaaaaaaangat betul..CONGRATE U ALLS, IZAT dan AMALINA!!!!!!!!!

Diorang tak buat ape2 yg teruk pun..just replace breakfast and dinner with 99 Calory jeeeeerrrr!!!…HOW????Ask me now!!! PM https://www.facebook.com/nadia.nad.716 or emel nud_121@yahoo.com or sms/call 0199657073 (NAD)...Diorg just tukar sarapan pagi dan makan malam dengan complete nutrition HERBALIFE!!!..

Alhamdulillah..dapat turunkan berat badan yg hampir berat ideal dan dpt improve kesihatan..
IZAT : Turun berat badan 5kg dalam masa sebulan dan improve energy!!!!






AMALINA : Turun berat badan 6kg dalam masa sebulan, improve asma dan energy!!!!






Any question / intereset just PM me or emel nud_121@yahoo.com NOW!!!!  

Wassalam…Tq dear sudi singgah n luang masa jappppp je tuk bc entry y xseberapa ni..:-)


Saturday, November 23, 2013

LIFESTYLE#DIARY1


Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.. Alhamdulillah Allah bagi kita kesihatan yang baik w/pun cuaca tidak menetu dan Allah bagi kita kekuatan untuk teruskn rutin harian w/pun terpaksa redah hujan panas. Alhamdulillah…

Sebelum tu sama2 kita doa untuk saudara seislam kita kat GAZA semoga mereka di beri kekuatan oleh Allah untuk terus berjuang dan terus berjuang..Aminn..

Waaa..dah sebulan saya amalkan gaya hidup sihat..pejam celik2 pejam celik..cepat asenya
Saya just tukar BREAKFAST saya dengan COMPLETE NUTRISI HERBALIFE..serius the best breakfast to get extra2 energy for the whole day..as a student I need extra energy to finish assignment, to attend class from morning until evening..:-)

After I take HERBALIFE 2weeks, sy dpt ase perubahan..mnum pg Alhamdulillah pergi class sampai ke petang pun masih g ase cam pagi energy tu..:-)..heeeheee..

The best I got it I can improve RESDUNG…BONUS sy dpt..berat badan turun 1kg in 1week!!!!!
Any question / interesedt just PM me https://www.facebook.com/nadia.nad.716 or emel nud_121@yahoo.com NOW!!!!  


TESTIMONI KAWAN SAYA SENDIRI..






Wassalam…Tq dear sudi singgah n luang masa jappppp je tuk bc entry y xseberapa ni..:-)




Monday, November 11, 2013

Simple Holiday Giveaway by SN




SIMPLE HOLIDAY GIVEAWAY BY SN
11 NOV - 6 DEC


 [  CLICK  BANNER TO JOIN  ]

_________________________________________________________________________________

SENARAI HADIAH 
SIMPLE HOLIDAY GIVEAWAY BY SN

     1.   Abaya Dubai material nida by Hasnur Haniim Collection's  x1
     2.   Dress Damia material chiffon ( full lining ) by Hasnur Haniim Collection's  x1
     3.   Sepasang Handsock by Hasnur Haniim Collection's  x1
     4.   Felt Craft by Jaja  x3
     5.   Tasbih Digital + Kompas by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalim SemuaShop x5
     6.   Pensel box (lengkap alat tulis + pensel warna) by Tudung & Pakaian Muslimah 
           ShuhadaHalim SemuaShop  x1
     7.   Pasmina turki saiz besar by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalim SemuaShop  x1
     8.   Tudung turki bidang 50 by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalaim SemuaShop  x1
     9.   Tudung turki bidang 60 by Tudung & Pakaian Muslimah ShuhadaHalim SemuaShop  x1
   10.   Shawl by SoldOutScarves  x2
   11.   Lotion by Eymasu  x2
   12.   Layered Cardigan warna royal blue by NisAza Hijab  x1 *postage ditanggung pemenang*
   13.   Pashmina by Nur Illa  x3
   14.   2 Keychain by Saljiah Zafirah  x1
   15.   Button badge by Ain Rahman  x2
   16.   Cute notebook by Ain Rahman  x1
   17.   2 Unit Fridge Magnet by Nur Farahain  x2
   18.   Top Up RM 5 by Khalid Kyle  x2
   19.   Top Up RM 5 by Nor Nadia Syakila  x3
   20.   Top Up RM 5 by Siti Norhaziqah  x2
   21.   Top Up RM 5 by Nadia NK  x2


Saturday, November 9, 2013

MUHASABAH_ZIKIR



Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..

Opssss..sebelum scroll bawahh >tuk baca entry ni< cuba kita dengar dulu video bawah ni sambil baca entry ni..>terpulang, sy just suggest..huhu<



QASIDAH ISTGHFAR


Bila dengar LAGU2 ALLAH..hati sangat tenang..TAPI laaaaaaaaaagi tenang bila kita sendiri kongsi masalah denganNYA..mengadu padaNYA..memohon/meminta padaNYA jalan penyelesaian yg terbaik..mohon DIA bg ketenangan pada kita..mohon DIA bagi hidayah dalam perjalanan hidup kita setiap detik..

Sentiasa baca surat cintaNYA (al-quran)..Muhasabah dengan melihat MMS dariNYA (alam ciptaannya)

Jangan kita sombong untuk bertegur..share..meminta..memohon..mengadu pada Yang Maha Esa..Maha Kuasa..Maha Pemurah..Maha Penyayang..Maha Agung..Yang Maha Hidup..saaaaaangat penting jangan kita sombong untuk panjat kesyukuran atas setiap apa y kita lalui sama ada kejayaan..kegagalan..kesusahan..kesenangan..semua itu datangnya dari ALLAH..dan Allah bagi semua itu bersebab..Syukur Alhamdulillah..

Bila hati rasa tidak tenang..cari di mana salah kita..Sujud padaNYA..mohon keampuanan padaNYA..Mohon petunjuk padaNYA..Menangislah dihadapanNYA bukan hanya menangis menyalahkan keadaan atas setiap yang berlaku..

Setiap masalah Allah dah tentukan jalan penyelesaian..hanya bergantung pada kita bagaimana untuk mencari jalan tersebut..

"hasbunallah wa ni'mal wakil"
Cukuplah Rabbmu menjadi pemberi petunjuk dan penolong (Al-Furqan:31)


>mood : MUHASABAH DIRI<

As a advise and reminde tuk diri sendiri..

Hidup kita dikelilingi dgn pelbagai perkara yg melalaikan kita pada Yang Maha Kuasa.

Wassalam..Tq..


TAKE YOUR ACTION!!!







Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..Syukur sangat2 pada Ilahi sebab kurnia kan kita kekuatan untuk terus beribadat padaNYA..untuk terus jalankan tanggungjawab kita sebagai khalifah Allah..

Setiap orang MESTI de niat utk jd hamba yang SOLEH/SOLEHAH..sebab apa?? Sebab kita di bumi Allah hanya satu persinggahan sahaja..peluang ni hanya sekali seumur hidup kita. Tol x?? Tapi adakah perubahan tu akan terjadi hanya simpan niat without YOUR ACTION??? NO,right?!!!!!!!

“Bila berdiri sebelah org yg Berjaya, terasa rendah diri nye kita..kan? Ini perasaan yg normal lah kot..Pastu mesti akan de y cakap..”Alaaaa, dia xperlahh pandai sejak kecil lagi..bla..bla..bla..bla..”

Tapi pernah tak kita fikir, camne usahanya dia untuk sampai ke tahap tu..time dia kecil dulu2..usaha dia camne..ACTION yg dia ambil camne..PERUBAHAN..PENGORBANAN dia..pernah kita fikir?? Apa yg kita tahu fikir..”dia xperlah camtu laa..camnilaaa…Kita ni usaha2 xdapat gak..bla..bla..bla”

Cuba kita usaha sepertimana dia usaha…Allah tak pernah KEJAM dgn hamba2NYA tapi kita pilih jalan untuk KEJAM pada diri sendiri..USAHA kita hari ni lom tentu terbalas pd hari ESOK..lom tentu gak terbalas TAHUN DEPAN..semua tu dah tertulis..Allah dah tentukan setiap onak duri yg kita lalui dalam setiap detik perjalanan hidup kita..

TRUST yourself..WE CAN DO IT!!!!!! Not just dream but we MUST ACTION!!!..

ALLAH sentiasa ada dgn kita TAPI jgn sesekali kita ABAIKAN pada PENCIPTA kita..na’uzubillah..

PERUBAHAN yg SLOW lebih HEBAT drpd PERUBAHAN yg DRASTIK ttp berada pada TAHAP yg SAMA!!!! Kerana ALLAH




ALL DECISION IN YOUR HAND..to TAKE ACTION or NOT??? Not just 'DUNIA' ttp 'AKHIRAT' juga.. Kejarnya kita pada dunia hanya dunia semata2 ttp kejarnya kita pada akhirat in shaa ALLAH dunia akhirat manfaatnye..in shaa Allah..

Wassalam..thanks J ALLAH ALWAYS NO.1                                    

Monday, October 28, 2013

DUNIA INI HANYA PERSINGGAHAN









Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Syukur Alhamdulillah Allah masih sayang kita dengan memberi peluang tuk kita melihat dan menikmati nikmatNYA…Subhanallah begitu Maha Pemurah Allah S.W.T.

 TAPI………adakah kita balas Maha Pemurah Allah itu???

Betapa Allah jaga hamba-hambaNYA..

TAPI………adakah kita hargainya???

Betapa Allah sentiasa rindu akan suara HambaNYA..

TAPI………adakah kita sentiasa menyebut namaNYA??? Atau kita hanya menyebut namaNYA dengan persalahkan keadaan sekiranya kita JATUH dan hanya melupakanNYA di saat kita BERJAYA??

Memang tdk di nafikan dunia semakin pecut dengan pelbagai technology…manusia semakin berebut2 untuk mengejar technology tu…pernah tak kita cuba kejar AKHIRAT seperti mana kita kejar DUNIA???

As example student…Bila class pukul 6p.m sampai pukul 9p.m..berlari ke surau untuk solat..itu ALHAMDULILLAH sbb berkejar2 tuk berebut solat tapi adakah kita akan bertenang dan bersungguh2 sungguh untuk khusyuk seperti mana kita berlumba2 utk sampai ke surau….????

Kita solat cepat2 nak doa pun xsempat sebab apa??? Sebab kot tertinggal lecture nanti rugi…tak faham..nak jawab exam xdapat..macam2..

TAPI…adakah kita akan mencari pelbagai alasan juga untuk terus rebut akhirat seperti mana kita kejar dunia?? Na’uzubillah..

“Ya Allah jauhi aku dari perkara-perkara yang boleh menjauhkan dari MU dan jauhi aku dari perkara2 yang boleh melalaikan ku dr akhiratMU..Aminn..”





Wassalam…MOGA MANFAAT..hanya kongsian dan peringatan utk diri sendiri..Tq yg sudi singgah+baca+komen..

Wednesday, October 23, 2013

PROGRAM VAKSINASI HPV



ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA, SALAM SATU MALAYSIA





SEMUA…Alhamdulillah kita masih lagi mampu untuk bernafas.

Pernah tak anda dengar HPV ATAU Program Vaksinasi HPV??? Jom kita terjah!!!!!!

Vaksinasi HPV merupakan salah satu cara pencegahan primer untuk menghindari daripada KANSER SERVIKS.

Yang palinggg penting!!! Program Vaksini HPV ini merupakan satu program yang di usahakan oleh Lembaga Penduduk Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) dan di bawah naungan Kemeterian Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat (KPWKM).

Objektif utama program vaksin ini adalah untuk mengurangkan beban penyakit sebagai penyebab Kanser pangkal rahim selama 20 tahun yang akan datang.

Matlamat utama vaksin ini adalah : 

·   memberi vaksin HPV kepada semua perempuan dari umur 18 dan 20 tahun  yang tergolong dalam "kumpulan sasaran"
• Untuk melindungi wanita Malaysia dari risiko jangkitan HPV
• Untuk mengurangkan risiko kanser pangkal rahim di kalangan wanita di Malaysia.




Seperti yang sedia maklum, Kanser Pangkal Rahim adalah penyakit dimana sel-sel serviks berkembang secara luar biasa dan lebih kurang 99.7%  kes kanser pangkal rahim disebabkan oleh "human papillomavirus"(HPV). Memberikan vaksin kepada golongan wanita merupakan salah satu cara yang terbaik untuk  mengurangkan kematian sebanyak dua pertiga. Ia adalah kanser ketiga yang paling biasa dalam kalangan wanita di Malaysia dan seharusnya dicegah hingga ke dasar!!!

Oleh itu, semua wanita yang lahir pada tahun 1993 to 1995 ATAU berumur 18 tahun hingga 20 tahun layak untuk menerima vaksin HPV secara PERCUMA.

Penjelahan penting kali ini akan di adakan di Bukit Expo, UPM. Jam dari 9am hingga 4pm.





Bukit Expo,UPM






Lokasi



UPM, Serdang




Bagi mahasiswa UPM, Serdang Ini merupakan peluang yang sangat luar biasa DAN bagi mahasis yang dapat menyelesaikan semua dos vaksin iaitu 3 doa akan mendapat pas percuma ke konsert artis-artis tempatan yang terkenal pada 2 Mac 2014.

Dalam masa terdekat, bagi yang lebih berminat untuk daftar vaksin berkumpulan yang terdiri daripada 5 orang di mana pesertanya terdiri dari setiap universiti atau kolej layak untuk cabutan bertuah !!!!


  

 

Hadiah menarik menanti iaitu DESTINASI YANG MENARIK anda dan ditaja sepenuhnya pada program “GIRLS DAY OUT”.

Masih sempat untuk membuat keputusan
Jom sertai!!!!

Untuk maklumat lanjut mengenai LPPKN Program Vaksinasi HPV untuk Wanita serta maklumat mengenai lokasi roadshow , Sila layari

http://www.facebook.com/PVHPV> http://www.facebook.com/PVHPV. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ILMU MILIK ALLAH

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Siapa yang belajar ilmu agama yang seharusnya untuk mencapai keredhaan Allah s.w.t. tiba-tiba dipelajarinya hanya untuk mencapai tujuan dunia, maka dia tidak akan dapat bau syurga pada hari kiamat" (Riwayat Al-Nasai dari Abu Hurairah r.a.)

SAIDINA ALI BIN ABI TALIB

Ilmu itu lebih baik daripada harta. Ilmu menjaga engkau dan engkau menjaga harta. Ilmu itu penghukum (hakim) dan harta terhukum. Harta itu kurang apabila dibelanjakan tapi ilmu bertambah bila dibelanjakan.
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.com