Sunday, December 30, 2012

AKU MENYESAL

Assalamu'alaikum..sahabat2 saya yg dikasihi ALLAH..:)...
hmm..entry kali ni saya nak share satu story dari sahabat saya..nak kata story xdak lah story ngat pom..nak kata luahan..xtau nak label..apa kata korang baca dulu then bagi pendapat korang..:)..

####################################

Aku hanya manusia biasa yang tidak pernah dapat lari dari godaan syaitan apatah lagi ujian dari ALLAH....CINTA...???..hmm..dulu aku tak pernah kenal apa itu cinta..apatah lagi nak miliki..jauh skali..huhu..tapi setelah aku melangkah ke alam yang lebih jauh...kehidupan pelbagai masyarakat..aku kenal apa itu dunia..perlbagai ragam..macam2 ada..>cam astro lak..hehhehe<..ye, xbergunaaaaaaaaaaaa sangattttttttt if kita menyesal kemudian hari tapi ada kalanya lebih baik dari kita x menyesal langsunggggggggggggg..ya dak???>korang fikirlah<...aku menyesal kenapa begitu mudah bagi aku (but susah bagi pandangan org lain) untuk memberi CINTA pada orang yang belum tentu jd imam kita..yang jelas2 BUKAN muhrim..KENAPA???dan KENAPA????..aku menyesalllllllll sangatttttttt..tapi apa aku boleh buat sekarang..aku mula menyesal dan berfikirrrrrrrr panjangggg semua ni setelah pelbagai yang aku lalui..pelbagai manusia yang ALLAH hantar dalam hidup aku..pelbagaiiiiiiiiii ragam..pelbagai FI'IL...hmm..

setelah ALLAH hadir kan seorang hambanNYA dengan secara tak langsung aku berfikirrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr panjangggggggggg dan terasa diri aku begitu lalai selama ni dengan duniawi..Ya ALLAH apa yang da jadi pada diri aku..hati aku..ampunilah aku ya ALLAH..didiklah hatiku ya ALLAH..bimbinglah diriku ya ALLAH..
Adanya lebih baik kalau aku terus fokus kehadapan tanpa menoleh di belakang dgn tdk mengulangi kesalahan yg lepas..

UNTUK APA???????????untuk aku terus mencari cinta ALLAH...supaya CINTA itu sentiasa bertakhta NO.1 dalam HATI AKU..bukan mengejar cinta MANUSIA yang tidak halal..
UNTUK APA??????????? untuk aku persiapkan diri aku ke alam yang kekal abadi..
UNTUK APA??????????? untuk aku memberi masa pada diri sendiri persiapkan diri untuk memberi cinta yang HALAL kepada bakal imamku setelah HALAL..cinta yang diredhai ALLAH..untuk menjadi isteri yang solehah dan ibu yang mithali..hingga ke SYURGA..

*Aku ingin lepaskan apa yang aku miliki sekarang >cinta manusia yg tdk halal<

Sudah tiba masanya untuk aku perbaiki atas kesemua kelailain aku..TERUS FOKUS KE DEPAN..smg ALLAH berkati..in shaa ALLAH...ya ALLAH berikanlah aku kekuatan untuk aku hadapi segalanya ujian yang bakal aku lalui kelak untuk aku terus berusaha dengan niat ku..Engkau bimbinglah aku pada jalan yang benar dan Engkau didiklah hati aku supaya sentiasa mengingatiMU dan jauhi aku dari perkara2 yang menjauhi aku dariMU..aminnnnnn..

#################################################

Sekian..apa pendapat sahabat2 saya??..:)..mohon bg komen/pendapat..terima kasih sudi singgah..wassalam..:)



Saturday, December 29, 2012

EXAM_DOA

Assalamu'alaikum sahabat2 saya..smg sihat selalu..in shaa ALLAH..:)..

ermmm..by the way, sekarang ni demam exam right..??:)..seminggu lepas saya ada dengar radio UiTM..kebetulan time tu slot motivasi dari sorang ustazah ni..>lupa da ape nama ustazah ni..hmm..>..xper2 abaikan..
entry kali ni saya nak share sedikit pengisian motivasi tu..xbanyak sikit je..:)..

Sebelum tu..good luck in exam kpd sape2 yg bakal hadapi peperiksaan..






Maybe ade sahabat2 yang da tahu doa2 ni..xper..:)..
Wassalam...ni jer yang dapat saya share..moga bermanfaat..syukran sudi singgah..:)..



Friday, December 28, 2012

APA ADA DENGAN HARI JUMAAT???


Assalamu'alaikum sahabat2 yang dikasihi ALLAH..in shaa ALLAh..semoga hari ni lebih baik dari hari sebelumnya..kali entry about hari JUMAAT yang saya mohon share dari blog2 lain..jom luang masa jap baca..:)..
                                      
                                                                        HUKUM PUASA
Di dalam mahzab Syafie, hukum berpuasa sunat pada hari Jumaat tanpa disertakan puasa sunat pada hari Khamis atau tidak disertakan puasa sunat pada hari Sabtu adalah makruh. Dari Muhammad bin Abbad bin Ja’far, “Aku pernah bertanya kepada Jabir: Adakah Nabi melarang berpuasa sunat pada hari Jumaat ? Jabir menjawab: Ya." (HR Muslim). Dari Juwairiah, “Bahawa Rasulullah SAW masuk kepada saya pada hari Jumaat sedang saya berpuasa. Maka sabdanya: “Adakah engkau sudah berpuasa kelmarin? Saya menjawab: Tidak. Sabdanya: Adakah engkau akan berpuasa esok? Saya menjawab: Tidak. Baginda bersabda: Hendaklah engkau berbuka.” (HR Bukhari) Nabi bersabda, “Hari Jumaat itu adalah hari Eid (hari raya), maka janganlah jadikan Eid kamu itu sebagai hari kamu berpuasa, kecuali kamu berpuasa sebelumnya atau sesudahnya.” (HR Ahmad) Dari Abi Hurairah r.a, Rasulullah SAW bersabda: “Janganlah kamu berpuasa pada Jumaat, kecuali bersama satu hari sebelumnya atau satu hari sesudahnya". (HR Muslim).

(sumber dari http://www.sumberislam.info/2012/09/hukum-puasa-sunat-pada-hari-jumaat.html)

# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

PERBANYAKKAN SELAWAT PADA HARI JUMAAT

Nabi Muhamad s.a.w bersabda " Sesungguhnya sebaik-baik hari ialah hari jumaat, maka perbanyakkan selawat ke atas ku pada hari tersebut. Sesungguhnya selawat kalian akan diperlihatkan kepadaku" (HR Abu Dawud)

Nabi Muhammah s.a.w bersabda :Perbanyakkanlah membaca selawat padaku pada malam dan hari Jumaat, sesiapa yang membaca selawat untukku satu kali, Allah akan berselawat kepadanya 10 kali (Allah akan memberinya rahmat 10 kali )" (HR Al Baihaqi)

(Sumber dari : http://lenggangkangkung-my.blogspot.com/2011/01/banyakkan-selawat-pada-hari-jumaat.html )


# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

KELEBIHAN


JUMAAT adalah hari paling mulia serta mempunyai beberapa fadilatnya untuk direnungi.Kitab As Sabi’ iyahti Fi Mawa’izhil Bariyyat banyak memaparkan peristiwa agung yang berlaku pada Jumaat.Antara peristiwa itu ialah:

1. Perkahwinan Nabi Adam dan Hawa
2. Nabi Yusuf dengan Zulaiha
3. Nabi Musa dengan Shafura binti Syuaib
4. Rasulullah saw dengan Khadijah
5. Rasulullah dengan Siti Aisyah binti Abu Bakar
6. Ali bin Abi Thalib dengan Fatimah Zahara binti Muhammad.



Daripada Abu Hurairah katanya, Rasulullah bersabda, maksudnya: “Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga."

“Pada Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaannya.” (Hadis riwayat Muslim).

Untuk lebih detail sahabat boleh click n terjah blog..click link kat bawah(sunber dari)


Syukran semua sahabat2 saya yang sudi luangkan masa tuk baca entry saya yang tak seberapa ni..moga bermanfaat..wassalam..:)


Tuesday, December 25, 2012

KISAH AIR MATA RASULULLAH

Assalamu'alaikum..smg sahabat sentiasa diredhai ALLAH..in shaa ALLAH..

entry kali ni maybe interesting tuk sahabat2..bermanfaat tu sahabat2..yang baik kita jadikan teladan dan yg sebaliknya kita jadikan pengajaran..maybe sahabat2 semua da tengok video ni...xper..:)..ni sekadar nak share untuk kita terus ingat..dan ingat..dan INGAT..bahawa cinta sentiasa ada..wujud..malah semakin cinta  terhadap Rasulullah dan cinta kita sentiasa NO.1 kepada  ALLAH Yang Maha Kuasa dalam hati kita..in shaa ALLAH..:)..


Sekian..wassalam..syukran sahabat2 yang sudi singgah dan bagi pendapat/komen/nasihat..barakallahufik..:)..



Sunday, December 23, 2012

TARIKH PERKAHWINANKU HANYA ALLAH YANG TAHU



Assalamu'alaikum sahabat saya yang di kasihi Allah..in shaa Allah..entry kali ni saya nak share entry dari blog lain..cerita ni sangat menyentuh hati saya..jadi xsalah kalau saya ingin kongsi dgn sahabat2 semua..jom click

http://mawarsoleha.blogspot.com/2012/12/pertunangan.html



Wassalam..semoga sahabat saya sudi menghayati walau sekejap..terima kasih sudi luangkan masa..:)..

Saturday, December 22, 2012

MY LOVE..DAD AND MOM


Assalamu'alaikum sahabat2 saya yang dikasihi ALLLAH..in shaa ALLAH..smg sentiasa berada dalam keadaan yg sentiasa sihat..amiin.

Kadang2 bila kita berjauhan dengan mak ayah, kita leka dengan keje kita..kita sibuk dengan tugasan dunia kita..pernah kita fikir apa perasaan mereka bila kita abaikan diorang..rindunye mereka pada kita..ada kita ambil kisah..ya Allah jauhi kami dari anak derhaka..hargai lah mereka sementara mereka masih ada lagi di dunia Allah..hargailah mereka sementara ada kesempatan..sayanggggggggggggg mak ayah banyak2..:)..kalau berkesempatan luang kejap tuk video kat bawah..:)..if sahabat da tengok video ni xperlah..:)..sebelum tu apa salahnye baca doa tuk mereka setiap kali solat..jasa mereka begitu banyak..sama2 kita amalkan..in shaa ALLAH






wassalam...terima kasih sahabat2..:)..komen pom xper..nak bagi pendapat lagi suka..nak tegur/nasihat sangat di alu2kan..:)

Wednesday, December 19, 2012

AKU BERSYUKUR PADAMU

Assalamu'alaikum..sahabat2 saya yang dikasihi ALLAH in shaa Allah..semoga diberi kesihatan yang sihat hendaknye..amin..:)..

Bila kita fikir..renung kembali..tak terhitung kan keluhan kita..lebih2 lagi time kita susah..betul tak sahabat2??..>tapi xsemua camni<..:)..Tapi bila kita senang berjaya..apa perkataan yang kuar dari mulut kita..maybe "berbaloi usaha saya selama ni"..berbaloi berpenat lelah berusaha"....dan macam lagi lah..lepas tu lah baru kita cakap.."alhamdulillah, terima kasih ya ALLAH"..tapi kalau kita susah/gagal kita akan cakap "saya da berusaha tapi kenapa tak dapat gak"..seolah-olah kita tak redha dengan apa yang di tentukan oleh Allah..

Tapi hari ni..saya bersyukur sangat..sebab bersusah payah tuk jayakan projek 3rd language dengan kawan2 yg lain..mereka sabar je..huhu..mereka banyak tolong saya..terima kasih buat sahabat2 saya suhella, hamidah, salbiah, fad, dan akak fai..diorang bagi komitmen yang sangat hebat dalam menyiapkan projek last bagi kitorang..walaupun da 2 kali kitorg buat projek yang sama (tajuk berlainan) tapi sem ni kitorang agak busy dengan macam2 assgn, test, quiz..diorg tak mengeluh pom, walau kadang2 terpaksa ulang kerje..diorang sabar je especially sal..tima kasih sebab sabar dengan kitorang time ambik video..>wink<...sorry letak nama korang tanpa permission..:)..heheeeee..if xsuka saya boleh edit..:)..


Setiap kejayaan takkan bermula dengan kesenangan..tetapi kesusahan sentiasa mencemburui kejayaan sehingga ade orang yang tak sanggup berlawan dengan kehebatan kesusahan tersebut..Pernah kita fikir..kita ingin suatu kejayaan yang begitu hebat tapi bile datangnye ujian ALLAH kita putus asa..kenapa????pernah tak tanye diri sendiri..kita tak fikir, kejayaan yang kita nak masya Allah hebatnye...so, ujian tu lagiiiiiiiiiiiiiiiiii hebat maka usaha kita mestiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii besar dan kita kenelah sabarrrrrrrrrrr dan tabahhhhhhhhhh..JANGAN CEPAT PUTUS ASA..



Pujuklah diri kita..hati kita..time kita rasa susah..da berusaha ni tapi tak dapat2 gak..adakah salah ALLAH???hmmmmmm...sahabat2 fikirlah..tapi tips yang saya nak share..yang saya pernah buat..pujuklah diri sendiri..pujuk hati kita ..sape lagi yang tol2 faham hati kita melainkan diri sendiri..melainkan ALLAH..



Jangan sesekali kita salahkan ALLAH kerana ALLAH Maha Mengetahui apa yang terbaik tuk kita..kita tak berjaya sekarang maybe ALLAH da sediakan kita kejayaan yang lagi besar pada hari esok..setiap yang berlaku pasti ade hikmahnya kelak..:)..


Oklah setakat ni je..banyak pulak membebel..tima kasih sahabat2 sudi baca..komen??sangat di alu2kan..nak share pendapat pom boleh..nak tegur??sangat saya suke..Wassalam..


Tuesday, December 18, 2012

SEGMEN TAMBAH FOLLOWER DI HUJUNG TAHUN

Assalamu'alaikum sahabat saya yg dikasihi ALLAH..in shaa Allah..ni first time saya join segmen kat blog Miss Banu..




Follower saya time join this segmen...Terima kasih pada sahabat yang sudi luang masa..Target follower..makin bertambah..agar sama2 dapat kongsi ilmu Allah..in shaa ALLAH..saling bertukar pendapat..dan saling berkongsi ilmu...wassalam..:)

Monday, December 17, 2012

TAZKIRAH PENDEK OLEH USTAZ


Assalamu'alaikum sahabat2 saya yang dikasihi Allah..in shaa Allah..
After penat study tetiba je tangan ni nak menaip..nak kongsi sedikit apa yang saya dapat after pergi tazkirah ustaz tempoh hari di dewan kolej saya..:)..

ustaz ada cakap..antara amalan sunnah Nabi Muhammad





SOLAT SUNAT DHUHA more information click link ni ye sahabat :) >http://pusatoperasizontengah.blogspot.com/2011/02/fadhilat-dan-kelebihan-solat-dhuha.html <


Solat sunat dhuha ialah solat di waktu pagi. Ia merupakan salah satu dari tiga solat sunat yang tidak pernah ditinggalkan oleh Nabi Muhammad SAW.



Allah telah berfirman:

“Wahai anak Adam! Bersembahyanglah untuk Aku di awal pagi, niscaya Aku akan mencukupimu di akhirnya.” (Riwayat Ahmad)Hadis Qudsi ini menganjurkan kita mengerjakan Solat Dhuha yang mana antara faedahnya, Allah Ta’ala memberi jaminan akan melaksanakan segala keperluan-keperluan keduniaan manusia setiap hari.

SOLAT TAHAJJUD more information click link ni ye sahabat :) http://islamituindah-muslimah.blogspot.com/2011/04/kelebihan-solat-tahajud.html <


Firman Allah s.w.t bermaksud:


“Dan dari malam, hendaklah engkau bertahajud (tinggalkan tidur untuk sembahyang) semoga Tuhanmu mengangkat kamu pada kedudukan yang terpuji.’ (Surah Al-Israk: Ayat 79)

SOLAT WITIR SEBELUM TIDUR more information click link ni ye sahabat :)  > http://yaneyms.blogspot.com/2010/11/amalan-sunnah-sebelum-tidur.html <


Mengerjakan Solat Witir sebelum tidur adalah “pengikat” sebagaimana diistilahkan oleh Nabi Muhammad SAW didalam hadith yang diriwayatkan oleh Ahmad:الَّذِي لاَ يَنَامُ حَتىَّ يُوْتِرَ حَازِمٌ
Maksudnya: Orang yang tidak tidur sehingga mengerjakan Solat Witir terlebih dahulu adalah pengikat.

Keterangan: Maksud “pengikat” didalam hadith tersebut ialah pengikat antara seseorang dengan solat malam. Dengan erti kata lain sekiranya ia tidak terbangun untuk solat malam pada malam tersebut maka Solat Witir yang telah dikerjakan sebelum tidur itu menjadikannya dicatat sebagai orang yang telah mendirikan malam. Dengan itu tidak luput daripadanya solat malam pada malam tersebut.



SOLAT TAUBAT more information click link ni ye sahabat :) > http://rahmanhatim93.blogspot.com/2012/05/panduan-solat-sunat-taubat-cara-nabi.html <


Wahai orang-orang yang beriman! Bertaubatlah kamu kepada Allah dengan " Taubat Nasuha", mudah-Mudahan Tuhan kamu akan menghapuskan kesalahan-kesalahan kamu dan memasukkan kamu ke dalam Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, pada hari Allah tidak akan menghinakan Nabi dan orang-orang yang beriman bersama-sama dengannya; cahaya (iman dan amal soleh) mereka, bergerak cepat di hadapan mereka dan di sebelah kanan mereka (semasa mereka berjalan); mereka berkata (ketika orang-orang munafik meraba-raba dalam gelap-gelita): "Wahai Tuhan kami! Sempurnakanlah bagi kami cahaya kami, dan limpahkanlah keampunan kepada kami; sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu". - Al-Tahriim [66] : 8

Manusia hidup di dunia ni hanya sebagai perantau je..if kita tak ambil peluang untuk jadi perantau yang terbaik bila lagi kita nak rebut peluang ni..peluang ni hanya sekali je datang..sama gak dengan kehidupan,,hidup di dunia hanya sekali je..cuba usaha tuk kita terus mendekati Allah..hari ini kita merangkak mendekati Allah..amaybe hari esok kita berjalan..hari seterusnya berlari..dan terus terus untuk mendekati ALLAH untuk jd hamba yang bertaqwa..in shaa ALLAH..

setakat ni entry kali ni..>peringatan untuk diri sendiri<..

wassalam..terima kasih sahabat2 yang sudi luang sekejap..salah dan silap harap ditegur..:)..semoga bermanfaat..in shaa Allah..

Saturday, December 15, 2012

JOM TONTON + DENGAR


Assalamu'alaikum..salam sahabat2 saya yang dikasihi Allah..in shaa Allah..jom klik video ni..tgk sama2..:)

http://www.youtube.com/watch?v=TCPpAbz5whk

Wassalam...sekian sudi luang masa sekejap..:)..

Friday, December 14, 2012

http://www.aisyahhumaira.com/2012/12/segmen-pencarian-blogger-baru.html



JOM JOIN SEGMEN BLOGGER BARU..JUST CLICK TERJAH LINK DI BAWAH

http://www.aisyahhumaira.com/2012/12/segmen-pencarian-blogger-baru.html


FOLLOWER SEMASA JOIN : 73 SAHABAT KARIB..:)..

Saturday, December 1, 2012

HANYA KONGSIAN


Petua Untuk Isteri Sentiasa cantik dan Rumahtangga Sentiasa Bahagia

 Assalamu'alaikum Sahabat yang sentiasa di kasihi Allah In Shaa Allah..:)

1. Selepas solat Isya', ambil air segelas, baca Al-Fatihah 1 kali, Ayatul Qursi 1 kali, dan Surah Al-   Waqiah ayat 35-38 sebanyak 7 kali.


2. Tiup dalam air dan minum.


3. Niat dalam hati untuk menjaga kecantikan diri dan kebahagiaan rumahtangga.


Makna Surah Al-Waqiah ayat 35-38: (56.35):"Sesungguhnya Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa, 56.36) Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh), (56.37) Yang tetap mencintai jodohnya, serta yang sebaya umurnya, (56.38) (Semuanya itu disediakan) bagi puak kanan. Khabarkan kepada kaum ibu dan isteri-isteri semoga ada manafaatnya."

Tambahan ilmu untuk diri sendiri juga..:)..Terima kasih sudi singgah blog saya dan komen amat di alu2 kan..:)


>Dipetik dari >

https://www.facebook.com/photo.phpfbid=526029284076746&set=a.374130542599955.94752.119355758077436&type=1&theater

Friday, November 23, 2012

AMALAN SELEPAS SOLAT

Assalamu'alaikum sahabat yang dikasihi Allah..:)


Banyak ayat2 al-Quran yang disunatkan insan yang menunaikan solat supaya membacanya selepas solat. Antaranya ialah ayat Kursi. 


Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud.."sesiapa yang membaca ayat Kursi setiap kali selepas solat maka dia akan berada di bawah perlindungan Allah sehingga ke solat yang lain"

Antara zikir ang di sunatkan selepas solat ialah tasbih, tahmid, dan takbir sebanyak 33 kali disudahi dgn penutupnya..(laa ila haillahuwahdahu lasyarikalah. lahulmulkuwalahulhamdu yuhyi wa yumiit.wahua 'ala kullisyai iin kadir..)

Sabda baginda yang bermaksud:
" Sesiapa yang bertasbih mensucikan Allah setiap kalai selepas solat 33 kali mengucapkan tahmid memuji Allah 33 kali dan takbir membesarkan Allah 33 kali yang jumlahnya 99 kali, kemudian berkata untuk melengkapkan 100 kali (laa ila haillahuwahdahu lasyarikalah. lahulmulkuwalahulhamdu yuhyi wa yumiit.wahua 'ala kullisyai iin kadir)




Maka Allah akan mengampunkan dosa-dosanya walaupun sebanyak biuh di lautan

>RUJUKAN : mari memahami & menghayati bacaan solat(HASAN KASAN)<

Terima kasih sudi luang masa..sebagai ingatan diri saya sndri..:)..Wassalam

Friday, November 16, 2012

GAZA KETIKA PEPERANGAN

assalamualaikum.....

Aku Stress Giler: Sadis : Keadaan Sekitar Gaza Semasa Peperangan Pad...: Keadaan Sekitar Gaza Semasa Peperangan Pada 15 Nov 2012. Apa yang berlaku di Genting Gaza memang menyedihkan dan semoga Israel boleh hent...


ANDA JUGA BOLEH VISIT LINK DI BWH NI 

(COPY AND PASTE THIS LINK AT GOOGLE UTK VISIT)
http://rizwanewan.blogspot.com/2012/11/keajaiban-dalam-peperangan-di-gaza.html

Terima kasih sahabat sudi luang masa..wassalam

Thursday, November 15, 2012

RINGANKAN LIDAHMU, LATIH HATIMU, BIASAKAN DIRIMU


Allah adalah satu2nya Penolong..
Jadikanlah " Hasbunallah wa ni'mal wakil" syiar dan semboyan yang selalu menyelimuti langkah hidup kita. Manusia tidak akan mampu melawan setiap bencana, manakhluki setiap derita, dan mencegah setiap malapetaka dengan kekuatannya sendiri. Ini adalah kerana manusia diciptakan sebagai makhluk yang sangat lemah. Mereka hanya akan mampu menghadapi semua itu dengan baik apabila mereka bertawakkal kepada Tuhannya, percaya sepenuhnya kepada Perlindungannya, dan menyerahkan semua perkara kepadaNYA maka ia akan memperolehi kekuatan.


....cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung. Maka mereka dengan ni'mat dan kurnia (yang besar dari) Allah, mereka tidak mendapat bencana apa-apa, mereka mengikuti keredhaan Allah. Dan Allah mempunyai kurnia yang besar. (Ali-'Imran : 173 - 174)


                                                  *****************************************


Biasakan mengucapkan "Ya Dzal Jalali wal Ikram"Disebutkan dalam sebuah riwayat shahih dari Rasulullah SAW, bahawa baginda bersabda : biasakan melafazkan "Ya Dzal Jalali wal Ikram" (Wahai Tuhan yang memiliki Keagungan dan Kemuliaan)Maksud drpd hadith ini adalah agar kita membiasakan dan memperbykkan mengucap lafaz tersebut. Ucapan yang serupa dan memiliki nilai yang lebih besar adalah "Ya Hayyu Ya Qayyum" (Wahai Dzat Yang Maha Hidup Dan Yang Terus Menerus mngurus makhlukNYA)

>rujukan : BUKU LA TAHZAN (JGN  BERSEDIH)

Begitu indah ketika kita memuji Allah..Sama2 kita latih diri kita untuk ringan lidah kita memuji Allah..bukan sahaja pujian/ucapan di atas..:-)..biasakan diri kita sendiri(utk mengingati diri saya sendiri)...


Terima kasih sahabat yang sudi singgah blog saya dan baca entry saya..sama2 kita kongsi ilmu Allah selagi tdk bercanggah dgn syariat..selagi pd jln yg Benar..insyaAllah..Wassalam..


KEINSAFAN


Ya Allah, jadikanlah kami hambaMU yg bertaqwa padaMU..hambaMU yg sentiasa berada pada jln yg benar..hambaMU yang sentiasa memunasabah diri..yg sentiasa berusaha mendekatkan diri pada MU..Jauhi kami dari kelalaian dunia..


Ya Allah tempat kanlah mereka yg telah meninggalkan duniaMU dalam kalangan org2 yg soleh dan solehah..


sama2 kita renung sekejap..
terima kasih sahabat saya yang sudi singgah dan kongsi dengan sahabat2 lain..:-)

Wednesday, November 14, 2012

MAAL HIJRAH

Assalamualaikum sahabat saya yang di kasihi Allah..semoga hari ini lebih baik dr hr sebelumnya,insyaAllah..

Bila tiba 1 muharam/ maal hijrah..mesti tersenyum sorang2kan..yerlah terigt nostalgia zaman kanak2..time sek dulu2 mesti sambut meriahnye lah..heehe..pegang sepanduk..pusing satu sek..

:-)..Syukur Alhamdulillah Allah masih bagi kesempatan pd kita untuk teruskan berjihad pada jalan Allah untuk terus mencari keredhaaNYA dan untuk terus melakukan penghijrahan dari xbaik menjadi baik..dari baik menjadi lagi baik..untuk menjadi seorg hamba yang BERTAQWA..insyaAllah..bila di kenang..menitis air mata..Allah itu Maha Agung..sedih bila terkenang dosa2 yg telah kita lakukan..begitu lemahnya iman kita..di sentuh oleh syaitan sedikit kita terus jatuh..terumbang ambing dgn dosa..perkara yg melalaikan kita..mnjauhkan kita pada Allah...na'uzubillah..

Penghijrahan ini tdk semestinya pd 1 muharam sahaja..ttp cubalah sedaya upaya untuk kita terus hijrah dari hari ke hari..spy kita sentiasa igt dr mana dtgnya kita dan ke mana kembalinya kita pada masa yg telah di tetapkan oleh ALLAH...walaupun tdk byk at least ada sedikit penghijrahan dalamdiri kita pom da di kira ok..alhamdulillah..perubahan yg perlahan ttp berterusan jauh lebih baik dari perubahan yg cepat tapi sekejap...sama kita muhasabah..:-)

Sahabat2 saya boleh juga klik link ini http://www.perisik-rakyat.com/2008/12/pengajaran-di-sebalik-hijrah-rasulullah.html untuk baca/tahu lebih lanjut tentang pengajaran penghijrahan Rasulullah..


Oppsss..lom habis g..jom dgr lagu japppp je..:-)..kalau xnk klik pom xpe..hehe..terima kasih sudi singgah dan baca entry blog saya.



Tuesday, November 13, 2012

DI MANA CINTA-MU





Petikan hadis riwayat Bukhari & Muslim:

"..Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah hati.."




Assalamualaikum sahabat yang di kasihi Allah..

…………”suatu petang sahabat saya (si gadis) khusyuk dengan laptopnya..saya tak plak tanya or bz body..hehehe..masing2 ada privatenye…saya biarkan..saya tahu if dia ada problem sayalah tempat dia cari untuk luahkan..ketika sedang khusyuk berdoa..tetiba dia menangis teresak2……….......saya terkejut…kenapa sahabat yang saya kenal begitu cekal orangnya, tabah dalam hadapi apa jua masalah boleh nangis….masih lagi disejadah sesudah sujud pada Yang Maha Esa..saya peluk erat dirinya..kemudian sahabat saya bercerita…………………………”… jom kita sama2 ikuti cerita pendek di bawah

                        …………………*******************************************************…………………

Gadis ini tidak pernah bercinta sebab dia sentiasa igt pesan ibunya..sentiasa takut pada Allah..suatu hari seorang jejaka meluahkan isi hatinya setelah sekian lama di pendam..kebetulan si gadis ini ada hati pada jejaka ni kerana sikapnya yang sentiasa jg hubungan social..(senior2 si gadis pom gtau perangai si jejaka yang di gilai ramai perempuan..jejaka yang sentiasa jaga hubungan dengan Allah)..beberapa tahun kemudian….dengan ambil masa yang agak lama untuk si gadis buat keputusan, akhirnya dia menerima jejaka ni sebagai buah hatinya..kemudian mereka ‘bercouple’ tapi yang agak menariknya mereka ni cinta jarak jauh…diorang hanya contact melalui telefon dan internet sahaja..tapi si gadis ni kerap kali usaha untuk wujud cinta tanpa membawa mereka pada dosa seperti msg tanpa urusan apatah lg call..jauh sekali..jumpa setahun sekali itupun bertemankan kawan2 yang lain..pada masa yang sama si gadis takut apa yang telah dia lalui..iaitu bercinta sebelum halal..nak di pendekkan cerita..si gadis minta untuk tidak lagi di gelar pasangan kekasih sebab jejaka ini ada taman dalam hatinya untuk perempuan lain(yang dikenali dahulu sebelum jejaka meluahkan isi hatinya pada si gadis) ..pengakuan lelaki ini, dia tidak dpt lupakan perempuan lain itu..setelah si gadis befikir..dia buat keputusan untuk tidak ada apa2 hubungan dengan si jejaka melainkan saudara sesama Islam..hati si gadis ini cukup kuat.. si gadis dapat tahu melalui alam maya…dengan penuh yakin si gadis terasa ingin selidik jejaka ini melalui laman sesawang..apa yang famous 2..FB ea??hehe..a’ah FB..si gadis dapat tahu dari situlah..si gadis tidaklah menuduh tapi si gadis minta penjelasan dengan baik daripada si jejaka..rupanya ini yang Allah hendak tunjuk..tidak mustahil perkara ini akan berlaku apabila berkahwin nanti…setelah itu si gadis tidak lagi fikirkan ‘cinta sebelum kawin’..si gadis penuhkan cinta terhadap cinta ALLAH..hati si gadis tenang setelah dia lepaskan dan terima apa yang berlaku dengan hati yang ikhlas...setelah itu si gadis tidak lagi contact dengan si jejaka ini..TAPI…nak tahu apa yang berlaku pada si gadis itu sekarang??????kita baca sedikit je lagi cerita si gadis ini ye..:-)
                                                                                #######

Aikkk..tetiba ade plak jejaka lain yang ingin merisik dia setelah si gadis membawa diri ke Negara orang..tapi hati si gadis kali ini cukup keras..dia tetap dengan pendiriannya untuk terus focus pada cintaNYA..tdk mahu lagi fikir ‘cinta sebelum kawin’..tapi dengan kuasa Allah, si gadis take a long time untuk terima lamaran jejaka ini yang sungguh sopan lamarannya (setelah di siasat perangainya,socialnya,hbungan dgn Allah)..tidak terlalu berterus terang tapi penuh dengan kata2 islamik..akhlak si jejaka yang memikat hati si gadis..si jejaka yang baik akhlaknya.. jumpa sama sekali tidak..contact bila perlu sahaja..tapi hati si gadis tidak terlalu berharap pada si jejaka ini kerana semuanya gadis ini berserah pada ALLAH hubungan mereka. Sekiranya ada jodoh adalah dan sebaliknya..nak di pendekkan cerita (saya tahu sahabat saya tidak cukup waktu untuk baca penulisan yang panjang..:-)…)..dengan kejadian yang sama..hati si gadis cukup kuat berkata ingin selidik jejaka ini..si gadis usaha sedaya upaya untuk tidak mengambil kisah sebab si jejaka ada mengatakan dia sudah lupa apa yang berlaku dulu dan tidak lagi contact..tapi seakan2 ada something yang akan si gadis ini ketahui yang tidak pernah di beritahu oleh si jejaka ni..begitu laju tindakan si gadis..rupanya si jejaka ini masih lagi simpan perasaan sayangnya pada perempuan yang dia sayangi sebelum berjumpa dengan si gadis ini..si gadis menangis bukan kerana cinta itu buta tetapi kerana si gadis rasa bersalah..adakah si gadis jadi penghalang cinta mereka..si jejaka banyak mengubah si gadis untuk terus menjadi wanita solehah…si gadis cukup sedih atas apa yang berlaku..macam mana si gadis selidik dapat tahu..biarlah Allah sahaja yang tahu……………………………………

                              ……………….*********************************************************……………….

…beginilah kisah yang dia hadapi…dua kali perkara yang sama berlaku pada dirinya..maybe ini adalah ujian untuknya atau maybe ada kesalahan yang dia pernah lakukan pada hari terkemudian..
Katanya sambil menangis..”Ya Allah sekiranya dulu itu adalah petunjuk yang Engkau berikan pada aku untuk aku jauhi perkara yang boleh membawa aku pada jalan yang berdosa aku bersyukur padaMu ya Allah tapi aku telah melakukan perkara yang sama kali keduanya..Aku mohon ampun ya Allah..Ampunilah dosa2 ku..sekiranya ini adalah petunjuk yang Engkau berikan padaku buat kali keduanya..aku sujud syukur padaMu..aku bersyukur tak terhingga..ya Allah Engkau bantuilah aku untuk lalui semua ini..aku redha  atas apa yang telah Engkau tetapkan padaku..”..saya sebak dengar luahan sahabat saya..inilah kali pertama saya melihat sahabat saya menangis hadapi masalah..

Saya sentiasa support dia..saya rindu pada sahabat saya..sekarang sahabat saya teguh membawa diri mencari cinta ALLAH..tetapi yang menjadi masalah pada dia, sahabat saya tidak membuat apa2 keputusan terhadap hubungan dia dan si jejaka itu..dia hanya membawa diri dan cuba untuk menjauhi dirinya dgn si jejaka agar si jejaka dapat lupakan apa yang berlaku antara si gadis&si jejaka..

Saya ingat lagi kata2 yang terakhir sahabat saya luahkan pada saya..”saya lebih tenang lalui hidup saya tanpa cinta manusia yang bertakhta di hati saya selagi ianya tidak HALAL..saya senang dan tenang lalui hidup saya dengan mengejar cinta Allah..”..

Cinta manusia sebelum halal atau lebih di kenali couple…cinta ini semua bohong..lakonan semata2..cinta yang tidak pernah bagi bahagia pada kita..cinta yang tidak pernah hakiki..cinta yang hanya bawa kita pada kelalaian pada Allah..BENCI CINTA sebegini....kini saya sedar, cinta itu hanya lakonan semata2..cinta itu lebih indah sekiranya di iringi dengan HALAL dan KEREDHAAN Allah.

Salam rindu buat sahabat..wa’salam..terima kasih sudi baca..pendapat atau kritikan sahabat yang sudi singgah di blog saya amat2 di alukan..:-)

Thursday, November 8, 2012

AKHLAK_KETENANGAN



Assalamualaikum…semoga sahabat2 saya yang dikasihi Allah semoga sentiasa berada dalam keadaan yang baik2..insyaAllah,Amin..

KETENANGAN…Subhanallah..tiada harga..tiada tandingannya…tidak juga dapat di beli di mana2 kedai seluruh dunia sekalipun melainkan hanya di hadiahkan oleh Allah Yang Maha Pemurah..Akhlak kita dengan Allah amat penting..

Semalam saya sempat pergi tazkirah antara maghrib isyak yang di sampaikan oleh ustazah kamariah. Seorang pensyarah UiTM. Ustazah menceritakan akhlak kita dengan Allah.  Kalau kita menjaga akhlak sebaik mungkin insyaAllah ketenangan itu akan kita dapat..saya nak kongsi sedikit apa yang ustazah sampaikan..:-)

Ketenangan itu akan datang sekiranya kita redha dengan apa yang kita ada..kita sentiasa jaga hubungan dengan Allah. Ada seorang sahabat bertanya.
“bersyukur dengan apa yang kita ada,macam mana pula dengan apa yang kita dapat pada masa akan datang?maksudnya kita tak perlu usaha utk hari esok?..”

Kata ustazah..”maksud bersyukur dengan apa yang kita ada ialah kita bersyukur dengan apa yang kita dapat,perolehi, ada sekarang. Dan tidak bermaksud kita tak perlu terus berusaha yang terbaik. Usaha yang terbaik mesti kita teruskan. Setelah kita dapat apa yang kita usaha, kita bersyukur. Tetapi jangan kita berakhlak dengan Allah dengan cara kita tidak berpuas hati dengan apa yang kita dapat. Dengan apa yang Allah bagi kita pertikaikan…kerana dengan berakhlak camni hati kita akan sentiasa rasa tidak tenang, perasaan hasad dengki….”..camnilah lebih kurang apa yang ustazah huraikan..:-)

Antara ontoh2 akhlak yang ustazah sampaikan adalah:
1.       Kita gembira dengan kesusahan kawan2 kita.
2.       Kita pertikai dengan apa yang Allah SWT bagi.
3.       Tidak bersyukur dan tidak pernah rasa cukup.
4.       Beribadah pada Allah
5.       Taat akan perintahnya

Atau sahabat2 boleh refer di link ni http://addienblog.blogspot.com/2011/11/akhlak-seorang-muslim-kepada-allah-swt.html akhlak2 muslim terhadap Allah..

Setelah dengar apa yang ustazah sampaikan..saya muhasabah diri..rupanya banyak akhlak tidak elok saya terhadap Allah SWT..Ya Allah terima kasih kerana Engkau telah memberi kesedaran dalam diri ku sebelum aku terus lalai..Ya Allah, ampunilah segala dosa2 ku mahupun dosa yang aku ketahui atau hanya Engkau sahaja yang ketahui..amin..

Sama2 kita muhasabah diri hanya beberapa minit..

“ Yang paling memberatkan mizan (timbangan) pada hari kiamat adalah
akhlak yang baik.” (HR. Ahmad)

Terima kasih sahabat sudi luangkan masa membaca kongsian ilmu yang tidak seberapa ni..wassalam..:-)

Sunday, November 4, 2012

RENUNGAN..:-)


Tidak ada novel yang terbaik..yang membawa kita mengenali Islam..Yang sentiasa mengingatkan kita..Novel yang tidak pernah jemu di baca...selain Al-Quran

Tidak ada model yang sehebat Nabi Muhammad..

Tidak ada exercise yang menyebabkan kita malas..tidak ada exercise yang di mulakan dengan niat dan di akhiri dengan salam..

Tidak ada lagu seindah Zikir..

Tidak ada diet yang boleh memberi kita pahala selain puasa..

Tidak ada yang lebih hebat melainkan Allah S.W.T..Allah itu Maha Agung..

Sama2 kita renung dan insaf diri kita sendiri..hanya 10 min..





Wassalam..terima kasih sudi luangkan masa untuk baca..sahabat2 saya yang sentiasa di kasihi Allah..insyaAllah..:-)

HADIAH DARI ALLAH S.W.T



“Aku bersyukur padaMu..Ya Allah janganlah Engkau menarik balik hidayah yang telah Engkau berikan padaku..Dan janganlah Engkau menutupi pintu hatiku untuk aku terus menerima petunjuk hidayah dariMU..Bimbinglah aku pada jalan yang benar..temuilah aku dengan orang2 yang boleh membimbingku pada jalanMu Ya Allah..Aku bersyukur sangat dengan apa yang aku miliki..Terima kasih Ya Allah..”
Subhanallah..syukur yang tidak terhingga setiap  kali Allah memberi apa yang kita perlukan. Walaupun kita sentiasa merungut Allah tidak pernah bagi apa yang kita minta tetapi Allah Maha Mengetahui yang sentiasa memberi apa yang kita perlu tepat pada masanye..apa lagi yang kita perlu merungut..Jauhilah kami dari sifat yang sentiasa tidak berpuas hati..na’uzubillah..

Sem ni aku cukup bersyukur…hanya Allah sahaja yang tahu betapa rasa bersyukurnya Aku padaNYA. Aku di berikan roommate2 yang cukup2 ok..baik..walau kadang kala diorang usik aku tapi usikan diorang tidak pernah aku ambil serius malah aku sentiasa renung setiap kali usikan mereka..mana tahu kot2 ada maksud tersirat..yang dapat perbetulkan diri kita..hehe...tidak pernah sekali pun diorang mengajak aku pada perkara2 yang melalaikan malah diorang sentiasa mengajak aku melakukan perubahan kearah yang lebih baik walaupun dalam keadaan diorang bergurau..diorang sangat baik tidak pernah memaksa tapi dengan kelembutan, hanya dengan sedikit gurauan diorang dapat membawa aku kearah kabaikan walaupun perubahan yang tidak banyak tetapi aku tidak lalai dengan melihat perlakuan mereka. …Perlakuan mereka yang sentiasa mengajak aku untuk terus menerus melakukan kebaikan..perubahan...sedikit demi sedikiat untuk terus rapatkan hubungan aku dengan Allah..Hari ke hari mengajar aku erti kebaikan sehingga aku rindu untuk terus berdating dengan Allah walaupun sekejap.. Kadang2 secara tidak langsung kelakuan mereka menyebabkan aku sentiasa berfikir perkara2 yang boleh meninsafkan diri aku ..Tetapi bila difikirkan semula, aku takut adakah Allah akan menghantar lagi hambaNYA seperti ini dalam hidupku untuk terus mengingatiku padaNYA agar aku sentiasa berwaspada dengan dunia.

Setiap kali aku fikir, aku akan teringat zaman persekolahan dulu. Masa tu kawan2 aku cukup baik..tazkirah di jadikan rutin harian..setiap malam selepas solat maghraib pasti aku di suap dengan tazkirah2nya..aku rasa tenang..



Tetiba sedih lak…hihihi..da lah..cukup setakat ni..panjang lak membebel..oppsss…sebelum wassalam..terima kasih byk2 buat roommate2 ku ..akak aini, hamisah dan ani…(heheee..sorry mention nama korang tanpa permission)..

Wassalam..terima kasih pada sahabat saya yang sentiasa dikasihi Allah coz sudi luangkan masa tuk singgah di blog saya..:-)

Friday, October 12, 2012

HARI PENGHULU HARI


Assalamualaikum sahabat2 saya yang dikasihi ALLAH SWT..
Semoga jumaat hari ini lebih baik dari jumaat sebelum ini..jom sama2 kita tgk apa kelebihan hari jumaat..tak banyak 6 je..jap je bace..:-)

Berlakunya hari kiamat.( RasuluLlah SAW bersabda yang bermaksud :
“Hari Yang Dijanjikan ialah Hari Qiamat. Hari Yang Disaksikan ialah Hari Arafah, dan Hari Yang Menyaksikan ialah Hari Jumaat. Matahari tidak terbit dan tidak terbenam pada mana-mana hari yang lebih mulia dan afdal daripada hari Jumaat.” )
Nabi Adam dicipta dan Baginda juga disingkkirkan dari syurga (Rasulullah SAW bersabda, maksudnya: “Sebaik-baik hari yang terbit matahari ialah Jumaat, pada hari itulah, Adam a.s. diciptakan dan pada hari itulah juga dia dikeluarkan dari syurga.” )


Penghulu Segala Hari ( Jumaat ini adalah hari yang sangat-sangat istimewa kerana Islam meletakkan Jumaat itu ketua dan lebih sedikit ganjarannya berbanding hari-hari yang lain. Dalam suatu hadis Rasulullah SAW yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah yang bermaksud: “Jumaat dinamakan sebagai ‘Saidul aiyam’ iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari).” Terdapat banyak kebaikan dan kelebihan pada hari ini termasuklah Solat Jum’aat. )



Kebaikan Dengan Memotong Kuku ( Ibnu Masud berkata, “Sesiapa yang memotong kuku pada hari Jumaat, Allah akan menyembuhkannya daripada penyakit dan memberikannya keselamatan.” )



Selamat Dari Fitnah Kubur Bagi Sesiapa Yang Meninggal Hari Jumaat ( Menurut Rasulullah:“Tidak seorang muslim yang mati pada hari Jumaat atau pun malam Jumaat, melainkan diselamatkan Allah daripada fitnah kubur.” )



Makbulnya Doa diantara Dua Khutbah ( Abi Burdah bin Abi al-Amusa al-Asy’ari r.a berkata bahawa beliau pernah mendengar bahawa Abdullah bin Umar r.a pernah mendengar bahawa RasuluLlah SAW pernah menjelaskan bahawa waktu yang paling mustajab itu adalah waktu antara imam duduk di atas mimbar sehingga solat selesai didirikan. Hadith Rasulullah SAW daripada Jabar r.a pula mengatakan ianya adalah pada hari Juma’at, akhir waktu Asar. (Riwayat Abu Daud, An Nasa’iy dan Al Haakim) )



                                                                         >http://myibrah.com/antara-6-kelebihan-hari-jumaat<



hehehehe..terima kasih sahabat sudi baca..:-)..sama2 kita sebarkan dan kongsi..wassalam..


TERIMA KASIH SAHABAT


Terima kasih sahabat2 saya yang sudi singgah di blog saya yang xseberapa..semoga entry2 boleh memberi manfaat kepada sahabat2..apa yang kurang/salah mohon di tegur/nasihat dengan keimanan dan yang baik datangnya dari ALLAH SWT..sama2 kita kongsi dan sebarkan ilmu Allah....:-)

Semoga Allah sentiasa merahmati dan memberkati..Amin..

KEREDHAANMU..




Ya Allah Ya Tuhanku
HambaMU merindukan Rahmat kasih sayangMU
Dan jua keredhaanMU dalam hidupku..
Meskipun ku ulangi dosa noda yang menjanjikan azab sengsara
Namun ku sedari keampunanMU tidak bertepi



Ku akui diri ini hamba yang mungkir pada janji2
Jadikanlah taubat yang sejati..
PadaMU Ilahi..Ya Allah
Ampunkanlah dosa-dosaku
Ya Allah,redhakanlah kehidupanku..

Moga terhapus penghijab kalbu antara Kau dan aku
Tuhan ku zalimi diri ini
Andai ku tak kan ampuni dan rahmati alangkah ruginya diri ini
Tuhan jangan kau palingkan diri ini setelah kau beri hidayah
Sesungguhnya Kau Maha Pengasih..
 >inteam<

:-)..syukran sahabat sudi luangkan masa untuk baca entry sy..sama2 kita hyati..

Thursday, October 11, 2012

BERSYUKUR



Assalamualaikum sahabat..:-)

Semoga hari ni lebih baik dari hari sebelumnya..hmm..tak ade manusia yang sempurna..Kita selalu mengeluhkan..kalau panas terik..”panasnye,penatlah sebab panas sangat”..kalau hujan pulak..’hujan pulak,nak kuar p jalan2 pun tak dapat..huhhh”..perasan tak,mesti akan terkeluar ayat2 camni dari antara kita2..kalau yag tak pernah Alhamdulillah..ni baru berkenann hujan dan panas..kita tak pernah rasa bersyukur dengan apa yang Allah bagi..Allah bagi A kita nak B ..dan sebaliknya..pendek kata tak pernah rase cukuplah..tak pernah berpuas hati.tapi pernah tak kita fikir,apa yang Allah bagi kat kita tu adalah yang

terbaik untuk kita..ada sebab Allah tak bagi apa yang kita minta/mahu..kalau Allah bagi semua apa sahaja kehendak kita, kemungkinan kita akan jadi ego dengan Allah..lupa yang kita ni hanya hambaNYA malah lalai dengan duniawi..na’uzubillah..sama-sama kita renung dan jangan kedekut untuk ucap ‘SYUKUR ALHAMDULILLAH’..Allah mungkin tdk memberi apa yang kita minta tapi Allah memberi apa yang kita perlu kerana Allah Maha Mengetahui..ucap ‘ALHAMDULILLAH’ pom jadilah..tu tandanya kita sentiasa igt DIA..


Wassalam..terima kasih sudi luangkan masa untuk habiskan baca sampai ayat terakhir..yang salah harap ditegur dan yang baik dtgnya dari ALLAH..
...:-)..sama2 kita kongsi ilmu dan pendapat..

Tuesday, October 9, 2012

"Segmen : Follow and win RM50 by Eikyn Grinxs"



Salam sahabat yang dikasihi Allah…ni segmen baru je..sape2 yang berminat boleh lah click di sini http://kemonlamakcikeikynok.blogspot.com/2012/10/segmen-follow-and-win-rm50.html..maybe 



melalui ni sahabat boleh berkenalan dgn ramai sahabat yang lain untuk terus berkongsi ilmu..walau di alam maya tidak mustahil untuk kita sebarkan ilmu yang kita perolehi..
...:-)..tidak salah untuk kita membantu sahabat kita sendiri..support diorang..sekian..


BERDOSAKAH AKU???



Assalamualaikum sahabat yang dikasihi ALLAH..perasaan itu lumrah..sedih,gembira,marah,geram,sakit hati..apa lagi???susah hati..macam lah..macam astro,macam2 ada..heheee..melawak je..

Tapi bila perasaan ni  hadir dalam diri kita ada terlintas dalam fikiran kita..sape yang anugerahkan semua ni???tepuk dada tanye lah diri..bila kita rasa senang di mana kita letak Allah dalam hati kita??..bila pula kita rasa sedih Allah yang kita persalah kan..adil ke a pa yang kita buat..Perkara kecik pun kita terlalu berkira dengan Allah sedangkan Allah Maha Menyayangi hamba2NYA..memberi yang terbaik untuk kita..ada kita bersyukur??

..bila susah kita tidak pernah minta, merayu padaNYA walaupun hanya terdetik di hati tapi apa yang kuar dari mulut kita, hati kita, fikiran kita..”Allah bencikan kita, tak sayang kita sebab Allah bg kita susah”..pernah kita fikir ini ujian dari Allah?..sebab apa??sebab Allah tak nak kita leka..lalai bila diuji dengan kesenangan...sentiasa ingat DIA waktu susah mahupun senang..sentiasa letak DIA no 1 di hati kita..cinta DIA no 1 di hati kita..Ya Allah....sama-sama kita renungkan sapa diri kita..di mana letaknya Allah di hati kita..mulai sekarang cuba kita perbaiki sedikit demi sedikit diri kita untuk kita terus mendekati Allah..biar apa orang kata..berpeganglah pada prinsip kita.."peduli org cakap tapi ambik serius apa yang Allah cakap"..


“Ya Allah Engkau ampunilah dosa hambaMu ini yang sentiasa leka dengan duniawi..Ya Allah masukkan lah kami dalam golongan yang sentiasa sujud padaMU. Ya Rabb,janganlah Engkau menarik balik hidayah yang telah Engkau berikan pada kami dan istiqamah dalam melakukan kebaikan..serta jadikan kami hamba yang sentiasa bertaqwa padaMU..amin..”


Ya Allah Jauhi kami dari perkara-perkara yang melalaikan/menjauhkan kami dariMU..
Setakat ni sajalah..peringatan untuk diri sendiri..nak komen??sgt dialu2kan..yang salah tegurlah dgn nasihat ketaqwaan yang baik dtgnya dari ALLAH SWT..

Terima kasih sudi luangkan masa untuk baca entry saya..wassalam;-)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ILMU MILIK ALLAH

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Siapa yang belajar ilmu agama yang seharusnya untuk mencapai keredhaan Allah s.w.t. tiba-tiba dipelajarinya hanya untuk mencapai tujuan dunia, maka dia tidak akan dapat bau syurga pada hari kiamat" (Riwayat Al-Nasai dari Abu Hurairah r.a.)

SAIDINA ALI BIN ABI TALIB

Ilmu itu lebih baik daripada harta. Ilmu menjaga engkau dan engkau menjaga harta. Ilmu itu penghukum (hakim) dan harta terhukum. Harta itu kurang apabila dibelanjakan tapi ilmu bertambah bila dibelanjakan.
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.com