Friday, November 23, 2012

AMALAN SELEPAS SOLAT

Assalamu'alaikum sahabat yang dikasihi Allah..:)


Banyak ayat2 al-Quran yang disunatkan insan yang menunaikan solat supaya membacanya selepas solat. Antaranya ialah ayat Kursi. 


Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud.."sesiapa yang membaca ayat Kursi setiap kali selepas solat maka dia akan berada di bawah perlindungan Allah sehingga ke solat yang lain"

Antara zikir ang di sunatkan selepas solat ialah tasbih, tahmid, dan takbir sebanyak 33 kali disudahi dgn penutupnya..(laa ila haillahuwahdahu lasyarikalah. lahulmulkuwalahulhamdu yuhyi wa yumiit.wahua 'ala kullisyai iin kadir..)

Sabda baginda yang bermaksud:
" Sesiapa yang bertasbih mensucikan Allah setiap kalai selepas solat 33 kali mengucapkan tahmid memuji Allah 33 kali dan takbir membesarkan Allah 33 kali yang jumlahnya 99 kali, kemudian berkata untuk melengkapkan 100 kali (laa ila haillahuwahdahu lasyarikalah. lahulmulkuwalahulhamdu yuhyi wa yumiit.wahua 'ala kullisyai iin kadir)
Maka Allah akan mengampunkan dosa-dosanya walaupun sebanyak biuh di lautan

>RUJUKAN : mari memahami & menghayati bacaan solat(HASAN KASAN)<

Terima kasih sudi luang masa..sebagai ingatan diri saya sndri..:)..Wassalam

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ILMU MILIK ALLAH

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Siapa yang belajar ilmu agama yang seharusnya untuk mencapai keredhaan Allah s.w.t. tiba-tiba dipelajarinya hanya untuk mencapai tujuan dunia, maka dia tidak akan dapat bau syurga pada hari kiamat" (Riwayat Al-Nasai dari Abu Hurairah r.a.)

SAIDINA ALI BIN ABI TALIB

Ilmu itu lebih baik daripada harta. Ilmu menjaga engkau dan engkau menjaga harta. Ilmu itu penghukum (hakim) dan harta terhukum. Harta itu kurang apabila dibelanjakan tapi ilmu bertambah bila dibelanjakan.
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.com