Sunday, July 12, 2015

SAYA TAK KUAT




Ramadhan hampir meninggal kita...masyaAllah sgt pantas masa berlalu...smg sisa2 ramadhan kite terus perbaiki utk jd lebih baik..in shaa Allah

Hmm...setiap kali kita ada masalah..mesti kita resah kan?? Macam2 yg kita fikir..99% negative only1% positif..akan terfikir..kenapa kita??????? Maybe kita mampu tersenyum namun disebalik senyuman itu diri kita dan Allah shj yg Maha Mengetahui segalanya..

Tapi bila kita hadapi satu masalah yg besar, di mana kita sendiri buntu how to solve the problem..word yg kuar dari mulut kita maybe “SAYA DAH TAK KUAT”..dgn kata lain berputus asa...ketika itu kita hanya terfikir “AKU BERSERAH PADA ILAHI”..dah tak mampu..penat..

Namun kita tak sedar..disebalik yg kita lalui itu banyk mengajar kita erti kehidupan yg sebenar..yg kita sendiri akan bersyukur pd Allah dgn setiap kesusahan ujian dugaan yg pernah kita lalui sebelum ini..

Smg Allah sentiasa member kekuatan kpdnya dalam hadapi masalah tersebut..Allah sentiasa bersama AWAK..terus berusaha hingga ke garisan penamat..smg Allah tunjuk jalan yg terbaik dan member kebahagian d garisan penamat..in shaa ALLAH..be strong my lovely friend, NURUL...Allah always with us..sama2 kita doa yg terbaik..in shaa ALLAH...

Wassalam..

*WeekendYgMemenatkanNotInGoodMood*



Monday, June 15, 2015

BILA DIRI DI TEMANI MASA


Hmmmmm….uitttt…malam2 kene semangat esok nak bgun p kerja pulak..tak elok mengeluh..tol x??..hihi…opssss…Alhmdulillah Allah sentiasa memberi kita kesihatan..Allah tahu tahap kemampuan kita..DIA bg kita sakit ni DIA hilangkn kita sakit tu..Alhamdulillah

Sweet kan ALLAH..DIA sentiasa paham kita walau apepun kita lalui..Bila kita luah ape2 kat DIA…DIA sentiasa faham..tup2 buat hati kite tenang, happy lega jee…ALLAH bagi kita dugaan bkn sebab benci kita tapi DIA rindu rintihan kita..sebab DIA tak nak kita lalai dan lagha..hmmm..panjang pulak mukaddimah..heeeheee..

Pernah tak korang sedang tangan khusyuk buat kerja..tetiba terfikir..”hmm..sampai bila aku perlu buat semua ni?, sampai bila nyawa ni Allah bagi pinjam? Sampai bila aku bertungkus lumus utk duniawi?”…

Pernah tak korang?? Tapi tak tahulah kot2 diri ini je yg rasa camtu..apepun fikiran dtg dari diri masing2..
Yerlahh..perjalanan kita hari esok belum tentu kita berpeluang..setiap ape yg berlaku dah di tentukan..ape2 pun dunia dan akhirat kene seimbang(diri ini pesan kat diri sendiri yg serba banyak kekurangan)..

Kdg2 diri kita terrrrlalu banyak salah tp mata diri ini sentiasa betul..konon nak mintak simpati dari org tapi diri sendiri tak jaga hubungan dengan ALLAH..tak jaga bekalan tuk hari akhirat..camne tuh???..hmmmmmm…

Ok..stakat ni je..peringatan tuk diri sendiri yg serba kekurangan dan banyak kelemahan..sama2 ingat mengingati
Thanks everybody..
Alway take yr smile :-)
Wassalam.


Friday, May 29, 2015

YA ALLAH, GIVE ME STRENGTH



Bismillahirrahmanirrahim...Smg kita sentiasa di bwh perlindungan dan mndpt kberkatan drNYA..in shaa Allah..aminn..
Ya Allah,

 Aku hanya hambaMU yg begitu kerdil dan begitu kecil di sisiMU
Aku hanya hambaMU yg begitu lemah..
Kekadang diri ini terasa begitu lelah untuk menghadapi hari2 akan datang di mana semua menjadi persoalan yg belum pasti akn kita hadapi.

Kekadang diri ini tersungkur di bumiMU untuk mengharungi pelbagai onak dan duri
Namun bibir ini tetap tersenyum indah untuk melawan duri yg berbisa sebagai bekalan hari esk.
Begitu sukar untuk menutupi pandangan mata yg dipenuhi pelbagai luahan yg bersarang di hati.

Hanya pada sujudMU aku memohon dengan hati yg penuh kesayuan..
Hanya pada doaMU aku meluahkan dan menitiskan air mata di saat semua pandangan mata hambaMU lena di buai mimpi..

Di saat hati ini meluah segalanya air jernih tidak pernah berkurang dan seakan-akan menemani di setiap kata memohon simpati dariMU..
Kekadang kita mnusia menyedari perkara itu akan menyakitkan hati org2 sekeliling namun tanpa kita sedar, jalan itu menjadi pilihan hati kita sehingga menyedari perkara itu dan di saat itu hati begitu terasa bersalah dan Allah tempat kita mengadu..
Ya Allah hati ini memohon kemaafan atas setiap kesalahan yg di lakukan tanpa di sedari mahupun tidak.

Ya Allah kekadang hati ini begitu tersentuh tanpa mampu meluah kan sepatah kata. Di saat ini hati ini begitu terasa sunyi seakan2 dunia ini tanpa teman. Disaat itu juga hati ini sangat merinduiMU ya Allah.
Ya Allah ampunilah aku sekiranya aku lalai dengan hiburan duniaMU..jangan Engkau mengambil diri ini di saat aku lalai dan lagha..

Ya Allah berikan aku peluang utk melakukan yg terbaik terhdp org2 sekeliling, berikan aku kekuatan untuk memberi yg terbaik pd kedua ibubapaku dan berilah aku waktu utk terus perbaiki diri ini yg serba kekurangan..

Ya Allah sekiranya jalan yg di pilih adalah terbaik untuk kehidupan dunia dan akhiratku, berikan aku kekuatan utk hati ini terus menerima dgn penuh keikhlasan dan kuat dalam hadapi segalanya kemungkinan..dan jangan Engkau jadikan air jernih menemani pd setiap keputusan hambaMU.

Ya Allah di saat diri ini tidak mampu untuk menghadapi segalanya, berikan aku waktu secukupnya untuk menyediakan persediaan yg begitu cukup untuk aku BERISTIREHAT setenang2nya di sana tanpa gangguan hal2 duniawi.

AMINN..

HATI INI ALLAH YG PUNYA DAN HANYA ALLAH TEMPATKU MENGADU SEGALANYA

Wallahua’lam..


Allah sentiasa ada untuk hambaNYA yg tidak pernah berputus asa untuk berdoa padaNYA..Hanya Allah yg Maha Mengetahui jalan yg terbaik utk setiap hambaNYA bagi melalui pelbagai ujian dan dugaan yg akan dtg. 




Tuesday, May 26, 2015

MISS U A LOT..





Alhamdulillah boleh daaaaa update setelah sekian lama...rindu sgt nk menulis...... Allah masih lagi bagi kekuatan dan jalan penyelesaian utk terus mengetuk blog ni...uihhhhhh..dah berkarat bebenor dah...nak kene asah balik...

Pejam celik pejam celik dah pun pertengahan tahun 2015..Masa bergerak terlalu pantas sehingga tak sempat nak hitung balik apa yang dah aku buat ye tahun 2014 tu..hmmmmmm?????  lebih kurang camtu lahhh..hihihi..

Terlalu banyak perkara yg berlaku sepanjang tahun 2015 apatah lagi 2014..tak terhitung...Bila ada masalah ke ape ke suke sangat cari blog ni walaupun penulisan entah ape2...huhu..bila menulis rasa lagi best dari bercerita >akulah sebab bab2 nak ngadu kat org ni cam budak yg xreti cakap g..camtulahh..<

Macam2 jadi dengan dunia skrg..Tak henti2 dengan macam2 ujian yg Allah bagi yg mana kite pembaca trasa makin takut dengan apa yg jadi...Dunia akhir zaman yg slalu org cakap...tapi manusia semakin leka dgn macam2 hiburan duniawi..makin byk dugaan Allah bg trsa makin jauh dgn Allah..Smg Allah sentiasa lindungi kita dr lagha dunia..

Hmm..xtau dah nk merepek apa d sbbkn terlalu lama xmnyembang dgn blog ni..dah xreti nak menyembang...nanti2 laa...i’ll update soon ok!!!

Blog ni i buat tuk diri sendiri..tuk remind myself..utk luah sgl apa yg i ase nk menyembang dgn blog sendiri...hihi..so, kalo ade salah silap..sorry ye kawan2...nak tegur ke apa lagi i suka..silakan,just leave your comment..boleh sama2 kite remind diri sndiri lbh2 lg i yg slalu lagha dengan hiburan dunia.. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ILMU MILIK ALLAH

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Siapa yang belajar ilmu agama yang seharusnya untuk mencapai keredhaan Allah s.w.t. tiba-tiba dipelajarinya hanya untuk mencapai tujuan dunia, maka dia tidak akan dapat bau syurga pada hari kiamat" (Riwayat Al-Nasai dari Abu Hurairah r.a.)

SAIDINA ALI BIN ABI TALIB

Ilmu itu lebih baik daripada harta. Ilmu menjaga engkau dan engkau menjaga harta. Ilmu itu penghukum (hakim) dan harta terhukum. Harta itu kurang apabila dibelanjakan tapi ilmu bertambah bila dibelanjakan.
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.com