Monday, February 25, 2013

PERKONGSIAN ILMU

Kali ni saya nak share ape yang telah saya dengar kuliah maghrib..da lama saya nak share tapi masa mencemburui untuk saya mencoret..:)..lebih kurang sebulan yang lalu saya hadir satu kuliah maghrib kat masjid negeri, Melaka..

Sorang ustaz ni menceritakan tentang hadirnye zikir dalam hati kita sewaktu kita berzikir..saya pun da lupe sape name ustaz ni..heheeeeee…

Sama gak time kita solat..tahap mane khusyuk kita..

Ustaz cakap….”kita kene faham maksud zikir dengan mata hati agar kita lebih mendalami zikir supaya ia dapat dirasai hingga ke lubuk hati kita..bukan hanya dapat dirasai kat lidah semata2..supaya hati kita sentiasa merindui KEKASIH kita yang ABADI..”

Ustaz cakap lagi..”zikir kita biarlah dengan niat yang betul..mean bukan niat untuk RIAK..na’uzubillah..barulah kita dapat rasa betapa nikmattttttttttt nye bila zikir hadir dalam hati..:-)...”

Ustaz cakap lagi..”sekiranya pertama kali kita tak dapat hadirkan zikir dalam hati..BERZIKIRLAH ..BERZIKIRLAH…dan terussss BERZIKIRR…nanti lama kelamaan ia akan sebati dengan kita..macam kita buat buat air..kacau sekali gula tak kan larut kenelah kacau berulang kali..heheeeee….maka senanglah untuk hadir dalam hati kita..walaupun kita xdpt hadirkan zikir tu..if kita berdegil gak untuk terus berzikir maybe dia akan hadir secara tidak sengaja..”

Sweet kan ALLAH..DIA sentiasa memberi jalan untuk hamba2NYA..walaupun hambaNYA tidak mampu buat yang terbaik tapi DIA cuba bagi jalan untuk hambaNYA cuba sesuatu yang termuuuuuudahh..untuk jadi yang terrrrrrrrrrbaik….k lah setakat ni jer dapat share..tak banyak pun..:-)…

RENUNG2KAN……

Sebelum saya membebel dengan lebih panjang better saya stop kat sini dulu..apepun tima kasih banyakkk kat semua sahabat yang sudi singgah dan bace..wassalam..:-)

 

3 comments:

Novelgurl said...

thnkss share kak.Istiqamah melahirkan keikhlasan kan =)

dya bunga said...

thank you share.. kne slalu berzikir supaya sebati dlm diri.. ;)

nur naa'irah said...

novelgurl n dya : ilmu itu milik ALLAH..sama2 kita share selagi mampu..in shaa ALLAH..:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ILMU MILIK ALLAH

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Siapa yang belajar ilmu agama yang seharusnya untuk mencapai keredhaan Allah s.w.t. tiba-tiba dipelajarinya hanya untuk mencapai tujuan dunia, maka dia tidak akan dapat bau syurga pada hari kiamat" (Riwayat Al-Nasai dari Abu Hurairah r.a.)

SAIDINA ALI BIN ABI TALIB

Ilmu itu lebih baik daripada harta. Ilmu menjaga engkau dan engkau menjaga harta. Ilmu itu penghukum (hakim) dan harta terhukum. Harta itu kurang apabila dibelanjakan tapi ilmu bertambah bila dibelanjakan.
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.com