Friday, April 5, 2013

PENGISIAN PAGI JUMAAT.."AYAT2 AL-MANZIL"

Dengan nama Allah Yang maha Pengasih lagi Maha Penyayang..Syukur alahmdulillah Allah bagi kita peluang..Allah bermurah hati untuk bagi pinjam kita suatu kehidupan sehingga detik ini,..Allah itu sweeeeetttt kannnn..????..:-)..


kali ni saya just nak share ilmu...dari buku yang saya baca Andainya ENGKAU Tahu, Bimbinglah Dirimu dengan Zikir dan Doa..Buku ni terbitan Telaga Biru Disusun oleh Dr.Hj Zahazan Mohamed & Almy Asenar..korang boleh cari buku ni kat mana2 kedai buku..>heheeee...sempat g tlg promote..<..


Manzil???ade yang tak tahu ade gak yang da tahu..xperr..sama2 kita baca ye..
Manzil merupakan beberapa ayat yang telah di petik dari al-Quran. Amalan ni sgt teruji dan berfaedah dan tepat.. daripada pengalaman seorang ulama yang terkenal iaitu Syeikh al-hadis Maulana Muhammad Zakaria al-Kandahlawi rhm untuk keselamatn drpd kejahatan jin, sihir, pukau, guna2 serta bala musibah yang lain.. If korang nak tahu lebih detail..Boleh search sendiri ye..sorry..;-)..


Sebaik2nye baca pd waktu pg (after solat subuh) dan ptg (after solat asar)..


###################################################

1. Baca surah AL-FATIHAH



2. Baca surah AL-BAQARAH : 1 - 5




3. Baca surah AL-BAQARAH : 163



4. Baca surah AL-BAQARAH : 255 - 257



5. Baca surah AL-BAQARAH : 284 -286





6. Baca surah AL-'IMRAN : 18 & 26 & 27



7. Baca surah AL-A'RAF : 54-56



8. Baca surah AL-ISRA' : 110 -111

-korang boleh refer al-quran..sorry susuh sikit nk jumpe yg full..hehee-

9. Baca surah AL-MU'MINUN : 115-118


10. Baca surah ASH-SHAFFAT : 1-11

-korang boleh refer al-quran-

11. Baca surah AR-RAHMAN : 33-40


12. Baca surah Al-HASYRI : 21-24


13. Baca surah AL-JINN : 1-4


14 Baca surah 4KUL (AL-KAFIRUN, AL-IKHLAS, AL-FALAQ, AN-NAS)

-surah ni korang semua tahu kan...heheeee-

###################################################


Ok, sekian..ni je yg dapat sy share..maybe xok kit dr segi penyampaian..;-)...sama2 kita amalkan..in shaa ALLAH..


Wassalam..syukran..:-)

2 comments:

Wahyu Alfiansyah said...

Bolehlah tulis artinya juga, supaya kita tahu maksudnya.. ^^

nur naa'irah said...

wahyu : nice comment..thanks but so difficult to find ayat + maksudnye skali..:-)..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ILMU MILIK ALLAH

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Siapa yang belajar ilmu agama yang seharusnya untuk mencapai keredhaan Allah s.w.t. tiba-tiba dipelajarinya hanya untuk mencapai tujuan dunia, maka dia tidak akan dapat bau syurga pada hari kiamat" (Riwayat Al-Nasai dari Abu Hurairah r.a.)

SAIDINA ALI BIN ABI TALIB

Ilmu itu lebih baik daripada harta. Ilmu menjaga engkau dan engkau menjaga harta. Ilmu itu penghukum (hakim) dan harta terhukum. Harta itu kurang apabila dibelanjakan tapi ilmu bertambah bila dibelanjakan.
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.com