Sunday, March 24, 2013

EGO



Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..semoga hari ini lebih baik dari hari semalam..walaupun pelbagai ujian dan dugaan yang kita lalui..hidup mesti diteruskan dengan penuh keikhlasan..hidup tak semestinye indah..ade pahit manisnye tersendiri..kadang2 kita berada di ATAS kadang2 kite berada di BAWAH..di mana sekalipun kita berada ALLAH tetap da rancang yang terbaik untuk hambaNYA..dan igt lah ALLAH selalu mahupun waktu kita senang, susah, berjaya mahupun gagal..kerna semua ni adalah perjalanan hidup kita setiap orang pasti akan merasai..yang differ hanya pada kemampuan diri seseorang..menyesal dengan apa yang berlaku tdk ade gunanya kerna hari semalam tidak mungkin datang lagi pada hari ini..dan hari ini tidak mungkin akan pergi lagi pada hari esok..dan hari esok adalah suatu perkara ghaib...>opsss..tetiba terpanjang lak mukadimahnye..hehee..ttiba dtg dari lubuk hati yang IKHLAS..<
 urmm..ttiba jari laju je menaip pagi2 camni..mind lak tetiba terigt permintaan sorang hamba ALLAH tuk buat entry sal EGO..masih igt entry sy YANG NIII dan INI JUGEE????maybe ade sahabat yang lom baca or tak terbaca..heheee..dua entry tu adalah orang yang sama..sama gak entry kali ni.dia gak minta saya ulaskan..tak lain tak bukan yg saya bahasakan dirinye "H" dalam entryNIII...:-)

##################################
ape yg korang faham EGO...maybe yg terlintas lam mind korang sesama manusia, dengan ALLAH..


EGO merupakan satu sifat yang ada dalam diri kita..>maybe ade yang xde<..perasaan memtingkan diri atau menganggap diri sendiri lebih (mulia, istimewa dll) drps orang lain...>xperlu tuk saya hurai more detail maybe korang yang lebih tahu detail sal ego ni..<


maybe kita tdk sedar perasaan itu ade dlm diri kita..sbb ape??
Adakah bila kita tak luahkan perasaan, itu dinamakan EGO???


Adakah bila kita pendam semua perasaan kita, itu dinamakan EGO???


Adakah bila kita control perasaan supaya tidak terlalu ketara, itu dinamakan EGO???


Setiap manusia mempunyai definisi EGO yg berbeza...


Maybe itu hanya perasaan takut untuk dikecewakan tapi kebanyakan orang mengatakan ianya EGO...


Adakah control perasaan gembira kerana takut apa yang kita harapkan tak menjadi, itu dinamakan EGO???


Adakah control perasaan marah kerana tak nak ada yang terasa hati, itu dinamakan memendam perasaan???


Bukan EGO ke???
 Korang boleh nilai sendiri ape itu EGO..adakah ia xwujud langsung dalam diri kita??..adakah ia wujud tanpa kita sedari??..adakah EGO kite sbb untuk menjg hati orang lain???..dan juga maybe sebab kita segan untuk mengakui something mengenai hati kita sendiri???perasaan kita.......hmmmm???????????????...sukar tuk explain apa itu EGO...setiap orang ade pendapat tersendiri..


 TAPI camne EGO terhadap Yang Maha Kuasa..????????????

Kadang2 kita EGO untuk mengadu denganNYA..KENAPA???????

kadang2 kita EGO untuk mengakui silap kita di hadapanNYA..di mana sifat rendah diri kita ??????????????dan kenapa sifat EGO gak yang kita semaikan dan pertahankan????????

Kadang2 kita EGO untuk mengambil masa sekejap jerrr untuk sujud padaNYA..

Kadang2 kita EGO tuk mengangkat tangan hanya satu  ucapan iaitu "ALHAMDULILLAH".....

Kadang2 kita EGO untuk memujiNYA walaupun dengan hanya berkata Allah itu Maha Pemurah..

Kadang2 kita EGOOOO untuk mengucapkan TERIMA KASIH YA ALLAH atas apa yang kita dapat tapi tidak pula kita EGO dalam menyalahkan DIA atas setiap dugaan yang kita lalui..>na'uzubillah<..

Di mana sifat kita sebagai seorang hambaNYA terhadap PenciptaNYA????
sama2 kita fikir dan muhasabah diri...

#####################################


 "Ya ALLAH, jauhi ku dari sifat mazmumah..semaikanlah diri ku dengan sifat2 mahmudah..ya ALLAH jauhi ku dari sifat2 yang melalaikan dan manjauh kan dariku kepada MU..jauhi lah aku dari sifat yang di benci oleh orang2 sekeliling..ya ALLAH bimbinglah aku agar aku sentiasa berada pada jalan MU..ingatkan lah aku agar aku sentiasa mengingati MU..ya ALLAH..ya ALLAH sesungguhnya Engkau Maha Pemurah dan Maha Mendengar..Aminn"


 CREDIT to : KAPASITOR


 Wassalam..syukran..




6 comments:

Waazin Aiman said...

cantiknya blog.. content pun bagus2.. banyak menafaat ^_^
jika sudi ziarah2 blog kita pulak ye
http://waazin.blogspot.com

nur naa'irah said...

waazin : tima kasih..alhamdulillah..smg bermanfaat..sama2 kita amalkan..in shaa ALLAH..

Seneorita Baharin said...

Setuju sangat dengan entry awak...sama-sama muhasabah diri dan buang sifat ego tu kan..nice sharing dear :)

nur naa'irah said...

seneorita : in shaa ALLAH..thanks dear..

Khairul Zamri said...

siapa-siapa yang pun ade ego, ilmu agama saja kan tentukan tinggi atau rendah

nur naa'irah said...

khairul : tol tu..:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ILMU MILIK ALLAH

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Siapa yang belajar ilmu agama yang seharusnya untuk mencapai keredhaan Allah s.w.t. tiba-tiba dipelajarinya hanya untuk mencapai tujuan dunia, maka dia tidak akan dapat bau syurga pada hari kiamat" (Riwayat Al-Nasai dari Abu Hurairah r.a.)

SAIDINA ALI BIN ABI TALIB

Ilmu itu lebih baik daripada harta. Ilmu menjaga engkau dan engkau menjaga harta. Ilmu itu penghukum (hakim) dan harta terhukum. Harta itu kurang apabila dibelanjakan tapi ilmu bertambah bila dibelanjakan.
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.com