Friday, May 10, 2013

AKU MERINDUIMU

Dengan nama Allah Yang maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Alhamdulillah, Allah masih lagi bagi kita merasai nikmatNYA..smg Jumaat ini lebih baik dari hari2 yang lepas. In shaa Allah.

Entry kali ini maybe mengelirukan sahabat especially tajuk. Tol tak? “AKU MERINDUIMU”. Maybe ada yang fikir rindu GF or BF. Maybe ade gak yang fikir rindu pada Yang Maha Pencipta. Alhamdulillah.

KETENANGAN. Bukan satu perkara yang asing lagi buat setiap orang. Siapa yang tak impikan sebuah ketenangan??? Semua orang sentiasa mencari dan cukupppppp gelisah sekiranya kehilangannya. MashaAllah begitu hebat peranananya. Tapi di mana tempat kita mencari KETENANGAN??

Hati memainkan peranan yang penting tapi yang uniknya hati ini cukup sukar untuk di terjemah, sukar untuk di ramal, ttp teramatttt mudah terrrgoda dan fitrahnya yang sentiasa mencari KETENANGAN. Maka salurkan ketidaktenangan hati dgn cara yang betul dan pada jalan yang benar.

Saya nak share ape y di baca. Kunci mendapat Ketenangan hati. Maybe ada yg dah tahu. Alhamdulillah. Lagi bagus 

Sebelum kita baca TIPS tu kita dengar dulu the BEST video <if yang tak nak pun xpe..hehe>..



JANGAN terlalu bergantung pada orang lain ttp yakin lah akan diri sendiri.
JANGAN bersangka buruk, always think +ve (perlu jug think –ve pd depend pd situation)
JANGAN biarkan perkara lepas menghantui diri kita ttp jd ia sebagai satu pengajaran.
JANGAN amalkan menyimpan sifat dendam, marah, benci, rasa dengki, cemburu DLL.
JAUHI sifat terburu-buru, gunakan waktu dengan sebaiknya.
JANGAN khuatir dengan hari esok. Sesungguhnya Allah sudah tetapkan perjalanan kita. Doa adalah kunci segalanya.

DOA UNTUK KETENANGAN JIWA


Ya Allah aku berlindung kepada-Mu daripada rundungan sedih dan duka. Aku berlindung kepada-Mu dari sifat lemah dan malas. Aku berlindung kepada-Mu daripada sifat pengecut dan kedekut. Aku berlindung kepada-Mu dari beban hutang dan penindasan orang).”

Moga manfaat. In shaa ALLAH

Sekian, wassalam..terima kasih sudi singgah + baca..:-)

3 comments:

cik yaya said...

disetiap apa yang terjadi sudah perancangan Allah dan pasti ada hikmat semua itu

Abdul Munir said...

sentiasa amalkan sifat positif dan beringat yang Allah sentiasa dengan kita..Merindui Allah sungguh indah kerana kita dapat berkata-kata dengan MAha Pencipta secara ikhlas..InsyAllah

nur naa'irah said...

yaya : betul..stp yg berlaku pasti dlm kemampuan hambaNYA..
abdul : in shaa ALLAh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ILMU MILIK ALLAH

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Siapa yang belajar ilmu agama yang seharusnya untuk mencapai keredhaan Allah s.w.t. tiba-tiba dipelajarinya hanya untuk mencapai tujuan dunia, maka dia tidak akan dapat bau syurga pada hari kiamat" (Riwayat Al-Nasai dari Abu Hurairah r.a.)

SAIDINA ALI BIN ABI TALIB

Ilmu itu lebih baik daripada harta. Ilmu menjaga engkau dan engkau menjaga harta. Ilmu itu penghukum (hakim) dan harta terhukum. Harta itu kurang apabila dibelanjakan tapi ilmu bertambah bila dibelanjakan.
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.com