Saturday, May 18, 2013

"MENCARI SATU NOKTAH" PART#1 (ii)


“setiap pertemuan pasti akan berakhir dengan satu perpisahan. Di mana noktahnya bagi suatu perhubungan yang belum kita pasti penghujungnya..Adakah Dyana akan terus berusaha untuk mencari noktah tersebut yang diiringi pelbagai persoalan atau sebaliknya....”



Sebaik saja sampai rumah pengantin, ape lagi. Kitorang terus masuk then makan. Lapar agaknya. Hahahah. Time kitorang sampai tu tak ada lah ramai sangat tetamu. Biasa-biasa je. Kitorang makan berasingan. Maybe Elyn faham kot aku segan. So, dia ajak aku makan kat meja lain. Selesai makan sempat je si Elyn dan Dany tu bergambar dengan pengantin. Apa taknya akak pengantin perempuan tu kawan baik Elyn. So, aku time tu jadi photographer. Heheee. Aku tak kisah pun. Jam DKNY di pergelangan tangan aku menunjukkan pukul 2 petang. Elyn faham akan isyarat aku.

Setelah selesai bergambar, kitorang terus balik. Sepanjang perjalanan pulang keadaan dalam kereta waktu tu, teramat berbeza. Aku layan je. Banyak cakap pula si Ery ni. Time datang tadi bukan main lagi layan sombongnya tu. Dia banyak sembang dengan aku. Tanya aku asal mana la. Tanya pendapat aku pasal jodoh lah<biasalah, baru kenal pasti macam2 soklan, ye tak??>. Aku tak kisah, lagi aku suka bila orang bertanyakan pendapat at least boleh lah kita bertukar pendapat. Iya tak? aku jawab apa yang patut jawab je. Bagi pendapat apa yang patut.

            “Lelaki ni perlu gentlemen, barulah dapat tackle perempuan. Kalau tak berani sampai bila-bila tak kan dapat.” The best expression yang keluar dari mulut Ery. Ada betulnya juga tapi biar betul dengan caranya juga <kita ni hidup bermasyarakat, saudara sesama islam, so ada adat2nye yang berlandaskan Islam>

            “Hehehe. Betul...” Dany hanya gelak kecil. Maybe dah penat plus ngantuk. Apa taknya dah kenyang cuaca pula panas-panas manja. Diiringi dengan aircorn kereta. Hmmm..mata mula lah layu. Mind dah start layan perasaan <tu yang ngantuk lebih>

            “Hai Ery asyik tanya pasal Dyana je, tak ada pula nak tanya pasal aku, macam minat je. Hehehe.” Aku senyum kambing. Malu punya pasal dengan gurauan Elyn. Owhh Elyn ku sayang. Kenapa mesti cakap macam tu.

Dany hanya senyum dan mengiyakan je apa yang Elyn cakap. Ery pula tak cakap apa-apa. Buat muka don’t know. Dany pun satu mengiyakan je. Isyhhhh. Geram betul aku. Tak ape, tak ape. Balik nanti tau lah Elyn. Hmmm. Keadaan kembali normal. Aku diam je. Cakap apa yang perlu. Maybe Dany dan Elyn faham kot. Elyn dan Dany je sembang tak kenal penat. Isyhh..isyhh.
Alhamdulillah dah sampai. Huhhhhh. Lega.

            “Okey, dah sampai. Thank you El sudi pergi dengan aku. Dyana, apa-apa nak tanya pasal study hello-hello je, tol tak Ery?. Nak hello-hello melalui El pun tak ape. Hehee.”Sempat lagi Dany berpesan.

            “Emm, betul. Boleh je. Ok jumpa lagi nanti.” Aikk, macamlah akan jumpa lagi <melainkan dengan izin Allah>

            “In shaa Allah. Terima kasih ea Dany.” Ini je yang mampu aku cakap.

            “ Aku pun, terima kasih kat ko Dany sudi tumpamgkan.” Elyn akhiri perbualan.

Aku dan elyn terus masuk bilik. Kejar solat zohor. Apa taknya jarum jam menunjukkan pukul 3 petang. Zohor tak settle lagi. Ya Allah. Ampunilah kami.

Elok je selesai solat zohor, aku dan Elyn sama-sama melayan penat masing-masing. Nasib baik tak sempat nak bermanja dengan mata ni, kalau tak entah solat asarnya pukul berapa. Alhamdulillah. Rehat-rehat sekejap azan berkumandang. Kami terus solat.

......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................

            “Dyana, cuba tengok ni. Cantikkan picture ni?” Aiii,nampak gaya macam kena layan je si Elyn ni walaupun penat plus nak study lagi. Jaga hati kawan. <in shaa Allah kalau kita buat perkara yang baik pada masa yang genting Allah akan gantikan kita dengan masa lebih mencukupi>

            “A’ahh. Cantik. Tengoklah siapa photographernya, mestilah cantik seperti empunya badan yang tangkap gambar..hakhakhak.” Aku berjenaka. Laju je lidah Elyn perli aku. <perasan>

Elok je aku melayan FB,tetiba “2 Request Friend”. Aik, pelik. FB aku bukan main susah lagi orang nak ADD sebab semuanya aku private. Aku tak suka sangat nak bersocial ni melainkan ada hal or kawan-kawan lama. <budget baik..hakhakhak..tapi itulah hakikatnya>

Sebelum approve, aku siasat dulu kot siapa orangnya. Kenal then approve, tak kenal then biar je. <Macam jahat je tapi untuk kebaikan diri sendiri>. Memandangkan aku kenal diorang, senior aku pula tu aku approve je. Huhuhuhu...Then aku terus logout. Tak suka nak layan lebih-lebih. Dating dengan buku-buku aku lagi bagus, lagi berfaedah.

            “Saya je yang tak kawin lagi, semua kawan-kawan study dulu dah kawin..Ehmm..” Nada suaranya menunjukkan Elyn risau. Apa taknya, umurnya hampir mencecah 24 tahun. <tapi selamber aku je kan panggil dia nama, mean tak gunakan “kak”. Sebab ini atas permintaan empunya badan ok!!!>

            “Aiiii Elyn risau bunyinya. In shaa Allah kalau ada jodoh tak kemana. Semua Allah dah tentukan. Lagipun awak dah usaha, sekarang just tunggu masa yang sesuai je dari pihak lelakikan.” Aku sedaya upaya untuk sedapkan hatinya. Aku tak nak dia risau. Takut mengganggu studynya nanti.

            “A’ahh, betul tu Dyana. Thanks a lot. Dyana je yang faham saya.” Alaaaa cik kak sorang ni, buat ayat sedih pula. Tersentuh.<huhhh>

            “Isyhhh Elyn ni. Macam tak biasa dengan saya kan. Tak ada apalah. Kita kan kawan. Bila perlu kita nasihat. Kita bantu. Kita gembirakan. Betul tak?” Back up diri sendiri <supaya tak ada sifat riaknya, na’uzubillah. Sesungguhnya apa yang kita miliki itu adalah milik Allah yang kekal>

         “Emmm,betul betul betul.” Suka sangat dia ajuk Nisya. Buat suara upin ipin. Heheeee..Nisya tak ada dia yang ganti position upin ipin tiruan. Hakhakhak.

Kami kembali fokus pada study masing-masing. Elyn siapkan dia punya projek. Al-maklumlah, student tahun akhir. <tu yang risau lebih pasal kawin tu,huhu>. Time study aku dan Elyn cukup serius. Kami masing-masing faham. Unsur bergurau time tu boleh di katakan tak adalah. Keadaan bilik agak tegang. Maybe sebab si penghibur, pelawak tak ada. Kalau bukan Nisya siapa lagi. Hikhik. Ira pula suka melayan je. Dia tak kisah pun. Kami pun ok. Selagi lawak tu tak melampau, it’s ok. Adakalanya gurau senda akan buat suatu hubungan makin rapat, makin mesra, makin mengenali antara satu sama lain. Yang penting pandai jaga hati masing-masing jangan sampai gurauan tu ‘makan hati’.

Jarum jam menunjukkan tepat pukul 12.30 pagi. Mata dah mula layu menghadap kekasih gelapku <buku-buku study>. Mulalah jari jemari aku nak manja-manja dengan laptop. Kalau bukan FB, apa lagi. Opppss, lupa twitter pun ada tapi hanya kawan-kawan tertentu je. Heheee. Elok je login.................

            “Siapa pula yang PM <private msg> kat aku lewat malam camni ni?” Aku seolah-olah bercakap dengan laptop. Tanpa membuang masa aku terus check. ERY. Agak terkejut dan tak sangka. Angin tak ada, ribut apatah lagi tetiba mamat ni PM aku. Kenapa??? Huhhhh. Aku bermonolog. Terus membisu tanpa kata.

“Oh, lupa. Aku minta notes kat dia. Maybe dia nak bertanya or bagitahu apa-apa kot.” Aku bersuara.

Hanya Elyn sorang je yang tahu aku berkawan dengan Ery. Nisya dan Ira tidak tahu mengenai sahabat baru aku. Ery. Lagipun aku tak suka sangat bercerita lebih-lebih. Setakat kawan apa sangat yang nak di storykan <pendapat akulah, maybe lain orang lain caranya>.

            “Dyana cakap dengan siapa? Dyana ok???” Elyn bertanya seakan-akan memerli aku. Arghhh tidak!!!!. Yang aku pun satu, apa pasal lah pergi cakap kuat-kuat. <tak sedar punya pasal, camni jadinya>
Dalam masa yang sama aku check inbox................

.<hanya perbualan mengenai study, aku pun banyak tanya dia about study. We’re just discuss about study not more than that> . Sebelum kami habiskan perbualan tu sempat aku bagi emel  twitter aku cause aku tak suka chat kat FB. <after malam tu, we’re just ‘twit’ for anything. <mean, untuk aku tanya apa yang aku tak faham, in study> . Nak bagi my phone number. Oh NO!!!!!! Aku takkan bagi especially boy melainkan kawan-kawan yang dah lama kenal.

Perkenalan kami terus menerus atas satu alasan. STUDY. Aku dan Ery contact macam biasa. TWITTER only. Tapi siapa sangka kami jadi sahabat. Seakan-akan sahabat yang dah lama kenal padahal aku dan Ery kenal tak sampai dua bulan. Around sebulan lebih camtulah <apa yang bakal terjadi kita sebagai manusia tak akan tahu sampai bila-bila, hanya Allah sahaja yang tahu apa yang akan terjadi pada kita walaupun seminit kemudian>

Lagi semiggu cuti akan bermula. Cuti khas <macam2 cuti. Cuti khas pun ada gak..huhu..> So, time ni semua busy booking ticket balik kampung tapi aku tak dapat balik because ada fakulti punya program. Program lawatan ke Jabatan Perubatan di Egypt <program ni 80% sponsor by HKL kot korang, so kami semua di wajibkan untuk mengikuti program ni>

Bercuti pada musim salji kian hampir tiba, menunggu kedatangan aku penuh dengan debaran....................

To be continue..(part # 2 coming soon)

KLIK sini UNTUK PART # 1 (i)




8 comments:

Ahmad madjilan said...

bagus nye awak ne.....

Anonymous said...

Lepas tu pew jd.....suspen nid

nur naa'irah said...

ahmad : alhamdulillah..rmai lg y lebih bgus di luar sane..:-)
anonymous : just wait for next part..tq..:-)

Aya Aris said...

berhubung atas alasn study? hurm...will not last alasan tu..

waiting for next part..

nur naa'irah said...

aya : maybe..just wait..:-)

cik chubby said...

blum ada part 2? hihih.. best..

Wanie Zunidan said...

Wani dah baca , seronok . Tak sabar nak nantikan next part :D

nur naa'irah said...

chubby and wanie : in shaa ALLAH coming soon..tq dear..:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ILMU MILIK ALLAH

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Siapa yang belajar ilmu agama yang seharusnya untuk mencapai keredhaan Allah s.w.t. tiba-tiba dipelajarinya hanya untuk mencapai tujuan dunia, maka dia tidak akan dapat bau syurga pada hari kiamat" (Riwayat Al-Nasai dari Abu Hurairah r.a.)

SAIDINA ALI BIN ABI TALIB

Ilmu itu lebih baik daripada harta. Ilmu menjaga engkau dan engkau menjaga harta. Ilmu itu penghukum (hakim) dan harta terhukum. Harta itu kurang apabila dibelanjakan tapi ilmu bertambah bila dibelanjakan.
 
Full design and Custom Blog Design by jiakreatifelt.com